Nauwkeurigheid moet factor drie omhoog • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nauwkeurigheid moet factor drie omhoog

Diverse trends bij eindproducten (ondermeer langere levensduur, meer functionaliteit en hoger rendement) vereisen werkstukken met een hogere nauwkeurigheid. Volgens Sirris zal dit voor de maakindustrie resulteren in een grote uitdaging: over vier tot vijf jaar zal de vereiste nauwkeurigheid toenemen met een factor twee tot drie, maar de productiekosten zullen niet mogen stijgen.

Op korte termijn zal volgens Sirris een verhoogde procesbeheersing volstaan, maar op langere termijn kan een voorsprong ten opzichte van concurrenten enkel bereikt worden door nieuwe productietechnologieën. Tezamen met de Universiteit van Leuven (PMA), de Vrije Universiteit Brussel (B-PHOT), het Fraunhofer Instituut (IPT), RWTH Aachen en Agoria start Sirris daarom het nieuwe initiatief ‘Precision Manufacturing for new and better products’.

 

Lees in de bijlage meer over het initiatief van Sirris:

 

doc bestand  Precision Manufacturing – samenvatting

 

Technolgische uitdagingen

Binnen het project worden zeven technologische uitdagingen benoemd: het versneld verkrijgen van prototype- precisieonderdelen, het verkrijgen van extreem lage oppervlakteruwheden, het afwerken van complexe ‘near net shape’-producten uit moeilijk bewerkbare materialen, het aanbrengen van nauwkeurige details op grote oppervlakken, het ultraprecies bewerken van harde, brosse materialen, het beheersen van vervormingen (of spanningen) en het garanderen van de nauwkeurigheid over een kleine tot middelgrote serie.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven