Nauwkeurig inwendig oplassen bij IHC • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nauwkeurig inwendig oplassen bij IHC

Van een van zijn opdrachtgevers kreeg de firma IHC Handling Systems de opdracht een buis met een inwendige diameter van slechts 118 mm en een wanddikte van 22 mm over een zo groot mogelijke lengte van de buis inwendig op te lassen. Het inwendig oplassen van een pijp is lastiger dan uitwendig oplassen.

De opdracht was om een buis met een inwendige diameter van 118 mm en een wanddikte van 22 mm over een zo groot mogelijke lengte van de buis inwendig op te lassen. Het betrof een buis uit constructiestaal (S235) die eerst inwendig met een 3 mm dikke cladlaag uit RVS type 316 L en daarna met een 3 mm dikke laag van RVS type 309 LMo opgelast moest worden. Door in twee lagen te lassen blijft de opmenging met het basismateriaal beperkt en wordt de corrosiebestendigheid van de oplaslaag niet aangetast.

 

Dwarsdoorsnede van de in twee lagen opgebrachte laslaag door IHC

 Dwarsdoorsnede oplaslaag in lengterichting van de pijp. De getallen in de foto geven de HV10 waarden aan (foto’s: IHC Handling Systems)

  

Drie stukken van 2 m

De opdrachtgever gaf aan dat de maatafwijking in de dikte van de cladlaag minder dan 0,5 mm moest zijn en ook dat de dikte van de cladlaag over een lengte van 6 m constant moest zijn. Het aanbrengen van een maatnauwkeurig cladlaag over een dergelijk grote lengte bleek niet haalbaar en in overleg is besloten drie stukken uit 2 m aan elkaar te lassen. Omdat bij het inwendig oplassen gewerkt wordt met inloop- en uitloopstukken was de werkelijke lengte van de buisstukken ongeveer 2,2 m.

 

De opstelling

Gekozen is voor inwendig oplassen met het MIG/MAG-lasproces. Om de opmenging tussen de roestvast stalen oplaslaag en het constructiestaal zo veel mogelijk te beperken is gekozen voor lassen met pulserende stroom. Om een buis met een inwendige diameter van slechts 118 mm inwendig te kunnen oplassen over een lengte van meer dan 2 m moet de lastoorts voorzien worden van een stabiele ondersteuning.

 

In het nummer van Metaal Magazine dat eind februari verschenen is, staat een artikel van Marien Voshol (IHC Handling Systems) en Theo Luijendijk (TU Delft) met meer technische informatie over het inwendig oplassen. Vraag hier dit nummer aan met vermelding van uw naw-gegevens.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven