Nationale Aandrijftechniekdag over elektromotor • Metaal Magazine
Nieuws

Nationale Aandrijftechniekdag over elektromotor

Aandrijftechniek organiseert op 2 november de Nationale Aandrijftechniekdag 2021. Het twee uur durende online event heeft als onderwerp De Elektromotor. Vanuit Studio Eisma in Doetinchem wordt een interessant programma vol technologie en innovatie verzorgd.

Het programma wordt afgetrapt door de keynote sessie van het Electric Superbike Twente team. Dit studenten racing-team ontwikkelt en bouwt vanaf scratch een volledig elektrische racemotor. Elk jaar neemt een nieuw team studenten het stokje over met frisse ideeën om de missie van duurzame mobiliteit voort te zetten.

Om de racewereld voor toekomstige generaties te behouden, heeft het team zich tot doel gesteld om MotoGP-rondetijden te realiseren met een volledig elektrische superbike.

Hoge efficiëntie en vermogensdichtheid

Als keynote houdt een student van dit team samen met Johan Paulides van de AE Group een presentatie over de technologie en aandrijflijn van de supersnelle, duurzame superbike.

Paulides is als fabrikant van elektromotoren nauw betrokken bij meerdere studententeams. Inmiddels is hij zowel eigenaar van de AE-Group als de derde generatie eigenaren van productiebedrijf Paulides.

Hier worden seriematig gelijkstroommotoren geproduceerd. Zijn commerciële activiteiten richten zich hoofdzakelijk op klantspecifieke elektrische aandrijvingen met een hoge efficiëntie en dito vermogensdichtheid.

Elektromotor als sensor

Bosch Rexroth gaat op de Nationale Aandrijftechniekdag in op het thema de elektromotor als sensor. De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden.

Met de feedback zijn prestaties te verbeteren, onderhoud te voorspellen en crashes te analyseren en te voorkomen. Tijdens zijn presentatie gaat Johs Heijmink van Bosch Rexroth dieper in op deze materie.

Robotisering en miniaturisering

Een andere trend is de groei van robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen.

Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag vertelt Hein Vos van Faulhaber over gelijkstroom micromotoren en geeft hij voeding om daarin de juiste keuze te laten maken.

Paneldiscussie

Tussen sessies door vindt er een paneldiscussie plaats over de elektromotor en de diverse ontwikkelingen op dat gebied. Paul Quaedvlieg, hoofdredacteur van Aandrijftechniek, gaat in gesprek met de sprekers over trends, technologie en toekomst. De nadruk ligt daarbij op technische innovaties, maar ook op uitdagingen op het gebied van materialen en productiemethodes.

Meer info/aanmelden

De Nationale Aandrijftechniekdag start op 2 november om 13.30 uur.

Meer informatie en direct aanmelden via www.aandrijftechniekdag.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven