NASA RoboGlove gaat op industrietoer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

NASA RoboGlove gaat op industrietoer

General Motors heeft de intentie om de RoboGlove als eerste Amerikaanse klant in gebruik te nemen en zal de handschoen testen in diverse productiefaciliteiten (foto: NASA)

De geavanceerde, gerobotiseerde handschoen die GM en NASA hebben ontwikkeld voor gebruik in het ruimtestation ISS, vindt zijn weg ook naar de gezondheidszorg, de industrie en andere toepassingen. GM heeft daartoe een licentieovereenkomst gesloten met het Zweedse Bioservo Technologies AB, dat de bijzondere techniek in nieuwe consumentenproducten gaat toepassen.

Bioservo Technologies AB is toonaangevend op het gebied van exoskelet-technologie. De samenwerking met GM stelt het Zweedse bedrijf in staat de techniek van zijn eigen SEM Glove (Soft Extra Muscle) te combineren met die van de zogeheten RoboGlove van GM en NASA. De RoboGlove is een gerobotiseerde, krachtvergrotende handschoen met de techniek van de Robonaut 2 (R2) die in 2011 naar het ISS werd gestuurd. Deze levensechte robot moest kunnen werken met bestaand, voor mensen ontwikkeld gereedschap. Een nauwkeurige behendigheid van de ‘robothand’ was dus een vereiste. Dat werd bereikt door toepassing van zeer geavanceerde sensoren, actuatoren en pezen die vergelijkbaar zijn met de zenuwen, spieren en pezen in een menselijke hand.

Industrieel gebruik

Bioservo richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling van een nieuwe ‘grijphandschoen’ voor industrieel gebruik, om de efficiency te verhogen en vermoeidheid van de hand te beperken. Onderzoekers stellen dat het vasthouden van handgereedschap al binnen enkele minuten kan leiden tot vermoeidheid. Ook zal de gerobotiseerde handschoen in de toekomst van grote invloed zijn op de medische wereld. “Met deze samenwerking combineren we het beste van drie werelden”, zegt Tomas Ward, CEO bij Bioservo Technologies AB. “Ruimtetechniek van NASA, engineering van General Motors en medische technologie van Bioservo. Een nieuwe handschoen voor industrieel gebruik kan leiden tot grootschalig gebruik van deze technologie.” Ward beschrijft de techniek als een belangrijke stap in de wereldwijde uitrol van exoskelet-technologie.

Testen

General Motors heeft de intentie om de gerobotiseerde handschoen als eerste Amerikaanse klant in gebruik te nemen en zal de handschoen testen in diverse productiefaciliteiten. “De opvolger van de RoboGlove vermindert de inspanning die de werknemer moet leveren tijdens het langdurige gebruik van gereedschap of het continu herhalen van bepaalde bewegingen”, zegt Kurt Wiese, Vice President bij GM Global Manufacturing Engineering. GM heeft de RoboGlove zelf korte tijd getest in een pre-productiefaciliteit voordat het op zoek ging naar een licentiepartner. De financiële details van de door GM, NASA en Oceaneering International Inc. aan Bioservo verleende licentie zijn niet bekendgemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven