De meeste metaalondernemers nemen nu al maatregelen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Zo kunnen ze profiteren van de straks aantrekkende vraag en hun kosten beheersbaar houden. Het gaat dan om het optimaliseren van het bestaande machinepark en het bieden van meer flexibiliteit. Dat blijkt uit een wereldwijde survey die Halter CNC Automation tijdens de lockdown heeft gehouden onder CNC-verspaningsbedrijven, zowel klanten als niet-klanten.
Welke blijvende veranderingen zullen er optreden in supply chains, het concurrentieveld en de manier van werken? En kan robotisering de maakbedrijven flexibeler en wendbaarder maken?
Deze en meer vragen werden gesteld in de survey waarvan Halter CNC Automation de resultaten heeft vastgelegd in rapport Covid-19: de uitdagingen van de maakindustrie.
Komende uitdagingen
Uitdagingen voor de metaalondernemers zijn onder dat door de teruglopende vraag de prijzen constant onder druk staan, zegt Wouter van Halteren, CEO Halter CNC Automation
“Daarom moeten personeel en machines nog effectiever ingezet kunnen worden. Ondernemers willen tevens minder afhankelijk van personele inzet zijn en flexibeler kunnen inspelen op de behoefte van de klanten.”
“Daarbij is het noodzakelijk om het bestaande machinepark te optimaliseren en tegelijkertijd meer flexibiliteit te kunnen bieden.” Halter is in deze tijd vooral bezig om hun potentiële en eigen klanten hierin te ondersteunen.
Robotisering bestaande machines
Om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden, is robotisering van bestaande CNC-machines een must, aldus Van Halteren. Hij geeft aan al vele honderden installaties te hebben uitgevoerd. “We overtreffen telkens weer de verwachtingen van onze klanten.”
“Door CNC-machines (verder) te automatiseren, is het aantal spindeluren met minimaal 40% te verhogen, terwijl uw personeel veel rendabeler kan worden ingezet”, vertelt hij.
Nieuwe realiteit
De survey is gehouden tijdens de lockdown. “In sommige landen waren we simpelweg te vroeg: de strikte lockdown leidde daar tot bedrijfssluitingen, zodat er geen of een lage respons kwam.”
“Vanuit andere landen, zoals Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, hebben maakbedrijven wel gereageerd”, aldus Halter.
“Achter elk van deze ondernemingen staan nog veel meer maakbedrijven. Daarom mogen de resultaten gezien worden als een indicatie hoe bedrijven door de Covid-19 maatregelen worden geraakt en hoe ze denken zich aan te passen aan de nieuwe realiteit.”
Download het rapport Covid-19: de uitdagingen van de maakindustrie
(te downloaden na het achterlaten van uw gegevens)