Multilaser 3D-printer verdubbelt productiviteit • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Multilaser 3D-printer verdubbelt productiviteit

Trumpf kan de productiviteit van de TruPrint 3000 bijna verdubbelen, door deze nieuwe 3D-printmachine uit te rusten met een tweede 500W laserbron. Dit maakt de stap naar massaproductie mogelijk, stelt de fabrikant. Verder neemt de kwaliteit van de onderdelen op de nieuwe TruPrint 3000 toe dankzij verbeteringen in de inerte gastoevoer en smeltbadbewaking.

De nieuwe serie van de TruPrint 3000 is onlangs op een virtueel klantenevenement onthuld. De machine voor middelgrote formaten (diameter tot 300 mm, hoogte tot 400 mm) maakt gebruik van poederbed lasersmelten.

De machine kan alle lasbare materialen verwerken, waaronder staal, nikkellegeringen, titanium en aluminium. “We hebben belangrijke aspecten van de TruPrint 3000 verbeterd om hem nog beter af te stemmen op de kwaliteitseisen, certificeringen en productieprocessen van verschillende industrieën”, vertelt Klaus Parey, managing director van Trumpf Additive Manufacturing.

‘Naar massaproductie’

(Foto’s: Trumpf)

Zo kan de nieuwe TruPrint 3000 kan worden uitgerust met een tweede laser die de productiviteit bijna verdubbelt. “De multilaser-optie verlaagt de onderdeelkosten aanzienlijk. Zo helpen we onze klanten de stap naar massaproductie te maken”, zegt Parey.

Twee 500W lasers scannen parallel de volledige bouwkamer van de machine. Dit maakt de productie sneller en efficiënter, ongeacht het aantal werkstukken en de geometrie ervan, stelt Trumpf.

Met de optie voor automatische uitlijning van de multilaser kan het systeem de multilaser-scanvelden tijdens de bouwfase automatisch controleren en ze aan elkaar kalibreren. Omdat elke laser een contour scant, leidt het proces niet tot lasnaden en kunnen multilaseronderdelen aan uitstekende kwaliteitsnormen voldoen.

Gelijkmatiger stroming inert gas

De experts van Trumpf hebben ook de beweging van het inerte gas door de TruPrint 3000 getransformeerd. Het stroomt nu nog uniformer en gelijkmatiger van achter naar voren door de machine. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van de bedrukte onderdelen, maar stelt de operator ook in staat om overtollig poeder van het onderdeel te verwijderen terwijl het zich nog in de machine bevindt. Bij vorige modellen moest de operator het werkstuk uitnemen en het poeder in een apart station verwijderen.

De nieuwe machine is ontworpen om het poeder in een afgeschermde omgeving te verwerken, waarbij een inert gas wordt gebruikt om te voorkomen dat het poeder tijdens het bouwen wordt verontreinigd. Dit is een groot voordeel voor ‘gevoelige’ sectoren, zoals bij de productie van medische apparatuur.

Smeltbadbewaking

De nieuwe TruPrint 3000 is ook uitgerust met een smeltbadbewakingsfunctie. Deze functie waarborgt de kwaliteit van het onderdeel tijdens het 3D-printen door automatisch de smeltbademissies en andere meetgegevens tijdens het proces te bewaken.

Speciale sensoren in de laseroptiek bewaken continu het smeltbad. Een speciaal softwareprogramma vergelijkt deze meetwaarden met de referenties in de database en geeft een grafische weergave van eventuele afwijkingen, zoals een smeltbad dat te koud of te heet is.

Dit geeft de machineoperators de informatie die ze nodig hebben om eventuele fouten op te sporen en zo nodig actie te ondernemen.

‘Afgestemd op productieproces klant’

De fabrikant biedt flexibele productieoplossingen, speciaal voor verschillende branches en variaties in componenten. “Met de nieuwe TruPrint 3000 kunnen we de procesketen perfect afstemmen op het productieproces van elke klant”, zegt Parey.

Behalve de oplossing voor poederafvoer binnen de machine biedt de TruPrint 3000 ook een verwisselbaar cilinderprincipe met externe uitpak- en ontpoederstations. Hiermee kan de machine beter aan de specifieke behoeften van de klant kan voldoen. Ook kan worden ingespeeld op groeiende productievolumes en kan de uitvaltijd tot een minimum beperkt worden door parallel aan de productie te werken.

Eén reactie op “Multilaser 3D-printer verdubbelt productiviteit

  • De stap naar massaproductie is al gemaakt. Ook de kwaliteit blijkt toe te nemen. En de machine kan alle lasbare materialen verwerken. Dit alles is gewoon goed nieuws. Ik kijk graag uit naar een update.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven