MTI 3D-print ruimtevaartlegering C-103 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

MTI 3D-print ruimtevaartlegering C-103

MTI gebruikt de ProX 300 van 3D Systems voor het fabriceren van ruimtevaart componenten uit C-103. De ProX 300 kwamen we voor het eerst tegen op de Euromold 2013 (foto: Tim Wentink)

Metal Technology (MTI) uit Albany (VS) heeft succesvol proefdelen van een belangrijke legering in de ruimtevaart geprint. De legering, C-103, is een niobium legering dat 10% hafnium en 1% titanium bevat.

C-103 wordt veel gebruikt in ruimtevaarttoepassingen door de uitstekende vormbaarheid, het lage gewicht, een goede lasbaarheid en betrouwbaarheid en de lage kosten. Lichtgewicht voortstuwingssystemen voor de ruimtevaart leveren hoge prestaties en de materialen die daarvoor gebruikt worden moeten bestand zijn tegen hoge stress niveaus bij hoge temperaturen tot 1482 °C. Daarnaast moeten ze bestand zijn tegen trillingen en de snelle overgang tussen warme en cryogene temperaturen. Niobium gebaseerde legeringen zoals C-103 voldoen aan al deze eisen.

Prox 300

Tot nu toe was C-103 nog niet eerder in poedervorm gesinterd met behulp van een 3D-print systeem. C-103 heeft een smelpunt van 2350 °C (± 50 °C) waarvoor een krachtige laser nodig is. Hiervoor maakt MTI gebruik van de ProX 300 van 3D Systems die beschikt over een 500 watt laser. Het stelt MTI nu in staat om complexe componenten voor grote ruimtevaartorganisaties zoals Aerojet Rocketdyne, ATK, Boeing, European Space Agency, Honeywell, JAXA, Lockheed Martin, Moog, NASA, Orbital Sciences , Pratt & Whitney, Sierra Nevada Corp, SpaceX, United Launch Alliance en UTC Aerospace te fabriceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven