Monitor voor maatschappelijk verantwoord • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Monitor voor maatschappelijk verantwoord

Tijdens een bijeenkomst vorige week tijdens de TIV in Hardenberg is het eerste Metaalunie MVO-certificaat uitgereikt aan Jansen Venneboer. MVO is de afkorting voor ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Oftewel: ook bedrijven in de metaalbranche moeten meetbaar hun verantwoording nemen.

‘’Sociale criteria bij inkoopbeleid komen eraan’’. Dit was de boodschap van Annette Augustijn, programmadirecteur Duurzaam van Rijkswaterstaat, ter gelegenheid van de lancering van de digitale Metaalunie MVO-monitor begin september tijdens de TIV in Hardenberg.  De boodschap is dat het nu niet alleen maar om om ‘profit’ gaat, maar ook om ‘people’ en ‘planet’.

 

Score width =

De MVO-monitor van de Metaalunie geeft als resultaat een score die laat wat de prestaties zijn op gebieden als milieu, arbeidsomstandigheden, mensenrechten, eerlijk zakendoen, betrokkenheid en eindgebruikersbelangen. Dit ten opzichte van een drietal niveaus: basis, certicaat en koploper (illustratie: Stichting Adviescentrum Metaal)

 

Ondertekenen

Die sociale criteria zijn niet vrijblijvend. Integendeel: in Hardenberg vertelde Judith Voermans, Sustainability Officer van Océ Nederland,  dat bij haar bedrijf toeleveranciers de EICC-gedragscode moeten ondertekenen (Electronic Industry Citizen CoalItion). In die code zijn afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden in de elektronische industrie gelet op veiligheid,  gezondheid, milieu, wijze van management en de ethiek van het ondernemen.

 

MVO acties

Volgens Michaël van Straalen,  voorziter van de Metaalunie,  krijgen zijn leden steeds vaker van uitbesteders de vraag in welke mate door hen maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen. De digitale MVO-monitor van de Metaalunie die in Hardenberg gepresenteerd is, kan daarvoor een basis vormen. Door online vragen te beantwoorden met ja of nee ziet een metaalbewerker waar het bedrijf staat gelet op verantwoord gedrag  en welke acties ondernomen moeten worden om eventuele hiaten te dichten.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over MVO. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven