Mogema plant productie vooruit met Limis • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mogema plant productie vooruit met Limis

Limis kent een reeks dashboardrapportages waarmee door middel van grafieken het verloop van uw productieproces in beeld wordt gebracht (foto: Limis)

Mogema uit ’t Harde had met 3.000 lopende orders met gemiddeld twee maanden doorlooptijd behoefte aan meer overzicht. De geplande tijd was niet orderspecifiek terwijl orders wisselende doorlooptijden hebben. Om tijdig te zien waar eventuele bottlenecks zouden kunnen ontstaan heeft Mogema gekozen voor Limis Planner.

Mogema heeft een AS/400 systeem van I-Make als ERP-pakket en de planning werd gedaan in I-Make (en van daaruit werden capaciteitsoverzichten automatisch ingelezen in Excel). Men plande op oneindige capaciteiten terwijl de voorkeur ligt op het plannen van oneindige én eindige capaciteiten.

Wensen

De directeur van Mogema had in zijn vorige werkomgeving al naar tevredenheid gewerkt met Limis Planner en zodoende had Limis een streepje voor bij de zoektocht naar een oplossing voor de productieplanning. Aan het woord Mohamed Botaarourt, Planner/ERP Application Manager van Mogema: “We planden in I-make en we stonden op het punt om de planmogelijkheden uit te gaan breiden. Om te onderzoeken of Limis Planner ook daadwerkelijk een oplossing zou zijn voor Mogema werd een nauwkeurige wensen- en eisenlijst opgesteld en een GAP-fit analyse uitgevoerd. Daaruit bleek dat Limis Planner wel aansloot bij de behoefte die Mogema had, hoewel sommige eisen van Mogema niet werden ondersteund. Dit betrof details in de MRP maar daar is een alternatieve weg voor ingeslagen die goed werkt. Een werkorder kan bij ons meerdere vaste bestemmingen hebben en met de MRP kan je schuiven. Limis heeft daarop wijzigingen in het pakket doorgevoerd zodat onze wens kon worden vervuld. Daarnaast wilden we plannen op eindige en oneindige capaciteiten, volgens het Just in Time (JIT) principe met als doel onze voorraad kostbare eindproducten en halffabricaten en het aantal koopdelen te verminderen omdat dat onnodig veel geld kost. Tenslotte wilden we inzicht in de capaciteitsplanning zodat we meer proactief konden reageren.”

Oplossing

Voor Mogema was het duidelijk dat werk beter moest worden geclusterd. Het omstellen van de gereedschappen duurt soms wel een halve dag dus optimaliseren van de omsteltijden biedt direct veel voordeel. Limis Planner geeft een duidelijk overzicht waardoor er voortijdig geanticipeerd kan worden op bijvoorbeeld het ontstaan van bottlenecks. De software geeft inzicht waar deze ontstaan, hoe groot ze zijn en welke orders dit veroorzaken. Daarbij houdt Limis Planner rekening met What-if orders, waardoor direct gezien kan worden wat de impact is van een nieuwe order op de capaciteit.

Verbetering zichtbaar

“Onze nieuwe manier van plannen heeft ons veel gebracht. Met één muisklik hebben we inzicht in onze productiecapaciteit, op de korte maar ook op de lange termijn. Daarvoor gebruiken we de bulldozergrafiek in Limis Planner. We kijken zo´n twee maanden in het voren en kunnen dan nog rustig bekijken of we tijd hebben om te schuiven met de order of dat het op een andere machine moet worden uitgevoerd of dat we onze capaciteit anders moeten gaan inzetten of dat de order uitbesteed moet worden. We hebben minder last van bottlenecks en hebben onze achterstandsuren kunnen halveren”, aldus Botaarourt.

Limis geeft tijdens de TechniShow van 15 t/m 18 maart in Utrecht een demonstratie van Limis Planner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven