Er moet een apart stimuleringsprogramma komen voor productie-innovatie in het mkb. Door een dergelijke mkb-booster te ontwikkelen, worden de (arbeids)productiviteit van mkb-bedrijven in de maakindustrie verhoogd en de innovatie versneld. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat Berenschot heeft uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Metaalunie.
Onderzocht is hoe productie-innovatie voor de mkb-maakindustrie een nadrukkelijker plek kan krijgen binnen het innovatiebeleid van de overheid. Het onderzoeksrapport is overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK).
‘Stimuleer bestaande productie- en procestechnologie’
“Het innovatiebeleid vanuit de overheid is in de praktijk te veel gericht op het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe producten en productietechnologieën”, zei Metaalunievoorzitter Fried Kaanen tijdens de overhandiging van het rapport.
‘Stimulering productie-innovatie
bij het mkb is acute noodzaak.’
(Fragment Berenschot-rapport)
“De 32 bestaande stimuleringsregelingen vanuit de overheid sluiten onvoldoende aan bij de situatie en wensen van mkb-maakbedrijven.”
Voor het mkb is er volgens hem vooral innovatiewinst en daarmee dus ook een verhoging van arbeidsproductiviteit te behalen. Dit door al bestaande moderne productie- en procestechnologie toe te passen.
“Kortom, op het vlak van productie-innovatie.” Dit is in zijn ogen extra belangrijk vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt.
‘Ondersteuning nodig bij oppakken productie-innovatie’
‘Productiviteitsstijging bij de Nederlandse bedrijven
is gewenst. Met name bij het kleinere mkb blijft
de noodzakelijke productiviteitsstijging echter uit.’
(Fragment Berenschot-rapport)
Uit het onderzoek komt naar voren dat de overgrote meerderheid van de mkb-ondernemers ondersteuning nodig heeft bij het oppakken van productie-innovatie.
Kaanen: “Het heeft de afgelopen jaren ontbroken aan een instrument voor productie-innovatie. De mkb-booster vult deze leemte op”.
‘Adviseren en ondersteunen’
Een dergelijke mkb-booster ís een gerichte aanpassing van de MIT-regeling onder verantwoordelijkheid van EZK, stelt hij. Hierbij worden adviseurs en coaches betaald om kosteloos een mkb-ondernemer te adviseren en te ondersteunen.
Ondersteuning vindt onder andere plaats op het verschaffen van inzicht in mogelijkheden van moderne productie-technologische oplossingen.
Ook ondersteunt de mkb-booster het begeleiden bij het opstellen van een strategie en een plan van aanpak voor de invoering van deze oplossingen.
‘Toenemende buitenlandse concurrentie, toegenomen druk
op duurzaamheid, tekort aan personeel en de noodzaak tot
versteviging van de positie van de Nederlandse industrie.’
(Fragment Berenschot-rapport)
Daarnaast is de mkb-booster inzetbaar voor haalbaarheidsonderzoeken naar de aanschaf van voor de ondernemer nieuwe technologie en voor het ontwikkelen van de benodigde kennis bij medewerkers.
Verder kan de mkb-booster helpen bij het adviseren over de implementatie van moderne productietechnologieën.
‘Spoor minister EZK aan’

Metaalunie roept de Tweede Kamer op om de minister van EZK aan te sporen om de mkb-booster op te nemen in het innovatie stimulerings-instrumentarium.
“Op die manier heeft EZK eindelijk een concreet instrument in handen om productie-innovatie voor het mkb op te pakken.”
‘Kosten mkb-booster naar verhouding laag’
De kosten van een dergelijke regeling zijn naar verhouding laag, stelt de organisatie. Uitgaande van een jaarlijkse deelname van zo’n duizend mkb-ondernemers in de maakindustrie is jaarlijks een budget van circa 15 miljoen euro nodig voor het bekostigen van de aangepaste regeling voor productie-innovatie.
Download rapport
Download het complete onderzoeksrapport ‘Mkb-booster. Stimulering productie-innovatie bij het mkb is acute noodzaak’