Minister Dekker van VROM maakt winnaars VSK Awards 2006 bekend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Minister Dekker van VROM maakt winnaars VSK Awards 2006 bekend

Minister Dekker van VROM heeft maandag 30 januari 2006 in het Beatrix Theater in Utrecht de winnaars bekendgemaakt van VSK Awards 2006. Dit gebeurde tijdens de VSK Relatie Diner Show. De winnaars zijn: het Energiewoningconcept van Itho, de UPpowerflush van Geberit, de geïntegreerde vrije koeling van Carrier Nederland, de Alfa Nova van Alfa Laval en de SaniNet van ProPlanet. De Combinair van Daalderop BV ontving uit handen van de minister de publieksprijs.

De jury ontving in totaal 68 inzendingen, hiervan zijn er uiteindelijk 13 genomineerd. De jury heeft de awards toegekend in de categorieën: Verwarming, Sanitair, Klimaatbeheersing, Koudetechniek en ICT. De inzendingen zijn beoordeeld op criteria als innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en de prijs / kwaliteitsverhouding. Op de website van de VSK kon het publiek zijn stem uitbrengen.

Juryvoorzitter Nijpels was opgetogen over de kwaliteit van de inzendingen. Hoger dan ooit, constateerde hij. “Met recht en rede kan de sector trots op zichzelf zijn. Als ik zie wat er allemaal aan techniek te zien is op de VSK, is de EPC-norm van 0,8 geen enkel probleem. Er is op het gebied van energiebesparing veel meer mogelijk dan we dachten. Dat toont de VSK aan.”

Verwarming
In de categorie verwarming kende de jury de Award toe aan Energiewoningconcept van Itho B.V. Dit is een combinatie van een Itho warmtepomp met een gesloten warmtewisselaarsysteem. In één behuizing zijn alle componenten geïntegreerd om een woning te verwarmen, te koelen en van warm water te voorzien. De jury zegt zeer te spreken te zijn over de integratie van functies. Men vindt het bewonderenswaardig dat een reeds ontwikkeld concept op deze wijze consequent wordt doorgevoerd en uitgewerkt is in een totaalconcept.

Sanitair
Geberit UPpowerflush van Geberit B.V. ontving een Award in de categorie Sanitair.
De UPpowerflush voor toiletpotten is een inbouw- of voorzetwandsysteem met een zeer krachtige spoeltechniek. Dit resulteert in een sneller en sterker spoelresultaat en dus een schoner toilet zonder extra milieubelasting. Het systeem helpt verstoppingen voorkomen, geeft minder schoonmaakwerk en zorgt dus voor vermindering van kosten. De juryleden waren verrast over deze innovatie in onverwachte hoek waarbij extra resultaat wordt behaald zonder extra inzet van water en energie.

Klimaatbeheersing
Carrier Nederland BV ontving een Award in de categorie Klimaatbeheersing voor de Geïntegreerde vrije koeling. Het systeem verzorgt op economische wijze gekoeldwaterproductie door gebruik te maken van buitenlucht zodra de buitentemperatuur beneden de 5 graden komt en door gebruik te maken van het koudemiddelmigratie-principe. De jury waardeert dat de natuurkundige wetten zo praktisch zijn toegepast.

Koudetechniek
De Alfa Nova van Alfa Laval neemt de Award in de categorie Koudetechniek mee naar huis. De Alfa Nova is een platenwarmtewisselaar van 100% roestvaststaal, gebaseerd op een nieuwe technologie: Alfa Fusion. Het model levert een grote capaciteit en is toch compact. Aan het eind van zijn levensduur is de Alfa Nova volledig recyclebaar. De nieuwe technologie, de gegarandeerde duurzaamheid en de vermindering van milieubelasting zijn doorslaggevend voor de jury, en dus een Award waardig.

ICT
SaniNet is een 3-dimensionale ontwerpprogramma voor de sanitairbranche, waarmee op eenvoudige en snelle wijze badkamers ontworpen kunnen worden. ProPlanet BV sleepte met deze inzending een Award in de wacht in  de categorie ICT. Het programma is zowel lokaal als online beschikbaar en het faciliteert de communicatie tussen verkoper en consument via internet en e-mail. Het juryrapport: “ERP (Enterprise Resource Planning) en 3D technieken zijn slim gecombineerd in dit product.”

Publieksprijs
Op de website van de VSK konden bezoekers hun stem uitbrengen. Met 23,7 procent werd de Combinair van Daalderop de publiekslieveling. De Combinair is de opvolger van de huidige HR-ketels voor particulier gebruik. Door de combinatie van de ketel en de warmtepomp is de ketel in staat om 30 tot 40% meer rendement te behalen dan de huidige HR 107 toestellen.

De VSK Awards worden traditiegetrouw op de eerste beursdag uitgereikt van de vakbeurs voor verwarming, sanitair, klimaat- en koudetechniek. De VSK wordt dit jaar gehouden van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari. Met 500 exposanten is de beurs de grootste in zijn soort. Naar verwachting zal de beurs 60.000 bezoekers ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven