Miljoenen uit Europa voor innovators • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Miljoenen uit Europa voor innovators

Bedrijven die met innovaties of projecten hebben gereageerd op de Covid-19 crisis krijgen aanvullende steun uit Europa. Het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) maakt hiervoor 60 miljoen euro vrij. Starters, schaalvergroters, MKB’ers en projecten die een aanvraag hebben ingediend, kunnen hiervan profiteren.

Als onderdeel van ‘Pandemic Response Projecten’ krijgen de ondernemers steun vanuit het ‘Venture Support Instrument’, aldus het EIT.

‘Collectieve inspanning

“Dankzij de financiering van het EIT krijgen honderden innovators en bedrijven de kans om deel te nemen aan de collectieve inspanning om deze crisis te boven te komen en onze economie duurzaam op te bouwen”, zegt Mariya Gabriel, Europees commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, en verantwoordelijk voor het EIT.

Het EIT telt 8 Knowledge and Innovation Communities. Elk van die initiatieven heeft opgeroepen om voorstellen in te dienen voor ventures en innovatieprojecten ter bestrijding van de crisis.

Uiteindelijk zijn bijna 1500 voorstellen ontvangen uit 44 landen, waaronder alle 27 EU-lidstaten en ook uit Israël, Noord-Macedonië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Servië, Zwitserland en Turkije.

Verdeling

Op basis van de voorstellen is een verdeling gemaakt. EIT Digitaal krijgt 7,65 miljoen euro en EIT Manufacturing 3,30 miljoen euro.

De overige verdeling is: EIT Food: 10,25 miljard euro, EIT Health: 9.85 miljoen euro, EIT Grondstoffen: 9,80 miljoen euro, EIT Klimaat-KIC: 8,40 miljoen euro, EIT InnoEnergy: 7,40 miljoen euro en EIT Urban Mobility: 3,35 miljoen euro.

“Met de snelle reactie van het EIT en de extra financiering van 60 miljoen euro zullen onze kennis- en innovatiegemeenschappen nu zorgen voor ondernemingen met een grote impact en baanbrekende projecten die het herstel van Europa helpen bespoedigen”, zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van de raad van bestuur van het EIT.

“De indiening van bijna 1 500 voorstellen benadrukt de diepte van het talent van innovators en de noodzaak van steun voor het herstel van de crisis in Europa en daarbuiten.”

Nu selectie maken

Na het besluit van de raad van bestuur van het EIT zal elke Knowledge and Innovation Community van het EIT nu haar selectieprocedures op basis van de beschikbare begroting afronden.

Het is de bedoeling dat 60% van de EIT-crisisbestrijdingsfondsen worden toegekend aan zeer innovatieve starters, schaalvergroters en MKB’ers als onderdeel van het ‘Venture Support Instrument’, en 40% aan innovatieprojecten in het kader van de ‘Pandemic Response Projects’.

De komende weken zullen meer details worden bekendgemaakt over de geselecteerde ondernemingen en innovatieprojecten die worden gefinancierd.

“Door snel te reageren kunnen alle projecten van het EIT eind 2020 zijn voltooid, om Europa weer snel op de been te brengen”, aldus het EIT.

Venture Support Instrument

Het Venture Support Instrument is bedoeld voor de ondersteuning van ventures: startende ondernemingen, bedrijven die opschalen en het midden- en kleinbedrijf zijn enorm getroffen door de Covid-19-crisis.

“Extra EIT-steun (financiering, technische bijstand en netwerk) zal zeer innovatieve ondernemingen helpen de crisis te doorstaan en hun groei te versnellen.”

Pandamic Response Projects

Pandamic Response Projects zijn projecten om de pandemie te bestrijden.

“Meer dan ooit zijn er innovaties en nieuwe oplossingen nodig om de huidige crisis aan te pakken en de heropleving ervan te voorkomen.”

“Het systeem van EIT is wendbaar en zal innovators mobiliseren om de Covid-19-crisis aan te pakken, zowel wat betreft directe gezondheidsproblemen als de noodzakelijke bredere respons.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven