Miljoenen subsidie mkb voor leren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Miljoenen subsidie mkb voor leren

Mkb-bedrijven kunnen in maart subsidie aanvragen om de vaardigheden van werknemers up-to-date te houden, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of een bedrijfsschool op te richten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hiervoor in totaal 15 miljoen euro ter beschikking.

Het kabinet wil werkgevers en werkenden helpen om tijd en geld te investeren in leren en ontwikkelen op de werkvloer. Mkb’ers kunnen daarom tussen 2 en 31 maart een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van SZW.

Loopbaanadviezen

Het kan voor werkgevers gaan om het oprichten van een bedrijfsschool, het krijgen van loopbaanadviezen voor hun werknemers of om de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden.

In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werkende leven, stelt het ministerie. Werkgevers hebben vaak minder tijd, geld of kennis dan grotere bedrijven om hun medewerkers daarin te begeleiden.

Slim-regeling

Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (Slim-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen ook in het mkb gangbaarder maken. Scholing en ontwikkeling zijn namelijk heel belangrijk om mensen goed inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt. En om ervoor te zorgen dat mensen werk kunnen doen dat ze leuk vinden en ook fysiek aankunnen. 

“Mkb-bedrijven vormen de ruggengraat van onze arbeidsmarkt”, zegt minister Koolmees. “Bijna iedereen brengt er wel een deel van zijn carrière door. Daarom is het ook zo belangrijk dat we mkb-ondernemers een handje helpen bij het leren en ontwikkelen in hun bedrijf.”

Nadenken over leerrijke werkplek

“Ik hoop dat alle ondernemers van Nederland de komende weken gaan nadenken over een eventuele subsidieaanvraag. Wat zouden zij willen doen om van hun onderneming een leerrijke werkplek te maken?”

Mkb-ondernemers kunnen ieder een subsidieaanvraag indienen tot 25.000 euro. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken, maar ook om medewerkers tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding te laten volgen. De Slim-regeling vergoedt namelijk de begeleidingskosten van een werkgever in dit derde leerwegtraject.

Ook samenwerkingsverbanden

Ook samenwerkingsverbanden van mkb’ers, brancheorganisaties, O&O-fondsen, onderwijsinstellingen of werknemers- en werkgeversverenigingen kunnen aanspraak maken op subsidie, net als grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector. Zij kunnen hun aanvraag – bijvoorbeeld om gezamenlijk een bedrijfsschool op te richten – jaarlijks vanaf 1 april tot en met 30 juni indienen. 

Werkgevers die nog niet weten of en waarvoor zij het geld willen inzetten, kunnen ook wachten tot na de zomer. In september wordt een tweede tijdvak geopend. Elk jaar kunnen bedrijven in maart en in september een aanvraag kunnen doen. 

Meer informatie

In totaal is dit jaar zo’n 50 miljoen euro beschikbaar. Op www.slimwerkgeven.nl staat meer informatie om een eventuele aanvraag voor te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven