De vierde industriële revolutie, die de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en zelflerende machines, robotica, nanotechnologie, 3D-printing, genetica en biotechnologie omvat, zal niet alleen gangbare business-modellen verstoren, maar ook de arbeidsmarkt flink veranderen. Dat is de conclusie van het rapport, The Future of Jobs, dat vandaag gepubliceerd werd door het World Economic Forum.
Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder HR-functionarissen en de top strategische CEO’s binnen de negen belangrijkste industriesectoren in de vijftien grootste economische landen. Samen zijn deze economieën goed voor 65 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Een belangrijk doel van het rapport is om de impact van de belangrijkste drijfveren van verandering te kunnen analyseren en met specifieke informatie te komen over de relatieve omvang van deze verwachte veranderingen.
Volgens het rapport gaan de komende vijf jaar maar liefst 7,1 miljoen banen verloren doordat deze overbodig of geautomatiseerd worden. De grootste klappen vallen bij kantoorpersoneel en administratieve functies. Dit verlies wordt mogelijk gedeeltelijk gecompenseerd doordat er nieuwe banen ontstaan (prognose 2,1 miljoen) op het gebied van automatisering (computers, programmeren) en techniek (engineering).
Naar verwachting zal het banenverlies groot zijn in de gezondheidszorg, bij energiemaatschappijen en de financiële sector. Een toename van banen zal mogelijk plaats gaan vinden in de ICT-sector en automatiseringsbedrijven, gevolgd door media en entertainment.
Lees hier het complete rapport.
[…] Maar toen was daar het World Economic Forum in Davos. Met de boodschap dat de komende jaren miljoenen banen verloren gaan als gevolg van diezelfde 4e industriële revolutie. En dat is nog maar het begin. Op termijn […]