Ga naar hoofdinhoud

Miljarden extra naar regelingen voor innovatieve ondernemers

Innovatieve ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende financiële regelingen. Het kabinet stelt hiervoor miljarden euro’s aan extra budgetten beschikbaar. Met regelingen als de WBSO en het Nationaal Groeifonds wil het kabinet innovatie en ondernemerschap de komende jaren flink stimuleren. Dat meldt RVO.

De samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden wordt aangemoedigd via het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid. Hierbij ligt de focus op energietransitie en circulaire economie, digitalisering en sleuteltechnologieën zoals fotonica en kunstmatige intelligentie.

R&D-kosten verlagen via de WBSO-regeling 

Met de WBSO-regeling kunnen ondernemers hun kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. De WBSO-regeling heeft daartoe extra budget van 50 miljoen euro vanaf 2023 dat daarna verder oploopt. Bekijk of uw bedrijf voor de WBSO in aanmerking komt

Nationaal Groeifonds: meer impact van kennis

Vanuit het Nationaal Groeifonds wordt geïnvesteerd in impact. Impact ontstaat waar onderzoekers, ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar samenwerken.

Daarnaast zijn er investeringen op dit vlak in het versterken van toegepaste onderzoeksfaciliteiten (500 miljoen euro), praktijkgericht onderzoek (100 miljoen euro) en de grootschalige wetenschappelijke infrastructuur (500 miljoen euro).

Voor innovatieve start-ups en scale-ups zijn bovendien volop financieringsmogelijkheden (van meer dan een miljard euro) beschikbaar. 

Herziening Kennis en Innovatieagenda’s

Naast de publieke investeringen door het Nationaal Groeifonds (20 miljard euro), volgt komend jaar een herziening van de Kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s) en het afsluiten van een nieuw Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) met meer dan 30 deelnemende partijen.

De afgelopen jaren bedroegen de publieke en private investeringen in dit convenant jaarlijks zo’n 5 miljard euro.

Antwoord op toekomstige uitdagingen

Het kabinet trekt meer dan 20 miljard euro uit voor het innovatiebeleid om zo meer maatschappelijke impact te realiseren. De komende jaren komt daarmee nog meer nadruk te liggen op de samenwerking tussen Nederlandse onderzoekers en ondernemers.

Hierdoor moeten er meer innovatieve producten en diensten ontstaan. Dat is nodig als antwoord op grondstoffenschaarste, digitalisering, verduurzaming en veiligheid. Zodat Nederland de economische groei kan blijven realiseren.

RVO biedt informatie en hulp aan ondernemers die van de regelingen gebruik willen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven