Middelman geridderd voor energieonderzoek • Metaal Magazine
Nieuws

Middelman geridderd voor energieonderzoek

Erik Middelman wordt vandaag geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn werk als onderzoeker en ondernemer in duurzame energietechnologie.

Middelman heeft een Nederlandse brandstofcellenindustrie opgebouwd die toonaangevend is in Europa. Middelman startte zijn onderzoekscarrière bij Akzo Nobel. In 1998 richtte hij NedStack op.

 

Middelman heeft diverse uitvindingen op zijn naam staan, allen in het werkveld van duurzame energietechnologie. Middelman was uitvinder van de Reverse Electro Dialyse (RED) waarmee elektrische energie wordt gewonnen uit het concentratieverschil tussen zoet en zout water. Middelman is uitvinder van de Helianthos dunne film zonneceltechnologie, met name geschikt voor energievoorziening in ontwikkelingslanden.

 

Efficiëntieverbetering
Een recente uitvinding betreft de efficiëntieverbetering van brandstofcelvoertuigen met 20%, bovenop de 50% efficiëntieverbetering ten opzichte van conventionele benzine- en dieselvoertuigen. Middelman is daarnaast mede oprichter en bestuurslid van de Europese brandstofcelvereniging Fuel Cell Europe en oprichter van de Nederlandse Waterstof Vereniging.

 

Kennis en creativiteit
Middelman is auto-didact op het gebied van materiaalkunde, chemische technologie, plasma-fysica, vastestof-fysica, polymeer-technologie, electro-chemie en energie-technologie. Hij is (inter)nationaal een erkend expert. Hij verzorgt gastcolleges aan binnen- en buitenlandse universiteiten. Middelman gelooft dat de toekomstige energievoorziening voor de mensheid op dit moment het grootste probleem vormt, en wil met zijn kennis, ervaring en creativiteit bijdragen aan de oplossing van dit probleem.


Foto: Hans de Lijser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven