Microdraad laseroplassen vervangt galvaniseren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Microdraad laseroplassen vervangt galvaniseren

Het laseroplassen van gouden contactpunten (foto: Fraunhofer IPT)

Fraunhofer IPT heeft in samenwerking met zes partners een productietechnologie ontwikkeld voor het laseroplassen van contactpunten in elektrische schakelingen. Hiermee kunnen dure en milieubelastende galvanische en elektrochemische productieprocessen, voor het aanbrengen van een dunne laag edelmetaal, worden vervangen.

Voor een goede elektrische geleidbaarheid en een hoge weerstand tegen corrosie, worden ondersteuningen van non-ferro metaal of verenstaal in elektronische schakelaars voorzien van een laagje edelmetaal. De meest gebruikelijke manier om dit te bewerkstelligen is met galvaniseren. Het nadeel van deze techniek is dat er hoge energie- en installatiekosten mee gemoeid gaan. Bovendien is het elektrochemische proces moeilijk in een snelle procesketen te integreren en dan zijn er nog de milieubelastende residuen van de galvanische baden die vragen om een oplossing. Dankzij het project ‘MicroSpotCladding’ is het nu gelukt om de contactpunten van edelmetaal op te lassen.

Druppelsgewijs coaten

Een microdraad van edelmetaal met een diameter tot 100 micrometer, wordt door middel van een hoogenergetische laserbundel druppelsgewijs aangebracht op het verenstaal. Wanneer een veeltal van druppels naast elkaar geplaatst zijn, ontstaat een coating. In tegenstelling tot galvaniseren, kan met dit proces heel nauwkeurig een laag aangebracht worden, zonder dat er oppervlakken moeten worden afgedekt. Het oplasproces laat zich daarom snel aanpassen aan nieuwe layouts en ontwerpen. Tevens kan het laseroplassen met microdraad relatief eenvoudig geïntegreerd worden in uitgebreide procesketens.

Partners in het ‘MicroSpotCladding’ project zijn:
· Arges, Wackersdorf
· Carl Dillenius Metallwaren, Pforzheim
· Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie IPT, Aachen
· Nanosystec, Gross-Umstadt
· Phoenix Contact , Blomberg
· Sill Optics, Wendelstein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven