Metav lijdt enorm aan recessie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metav lijdt enorm aan recessie

Dat was schrikken dinsdagmorgen in Düsseldorf (D) : de Metav is gereduceerd tot een kleine beurs! Als je vriendelijk telt, waren er maar 4,5 hal bezet van het grote beursterrein aan de Rijn. Oftewel: in vergelijking met eedere edities een reductie met meer dan een factor twee.

We hadden al gewaarschuwd kunnen zijn: er waren dinsdag ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. Dat is wel eens anders geweest. Het zwaartepunt van de Metav ligt deze week in de hallen 15, 16 en 17. Hier worden opvallend veel grote machines geëxposeerd. O.a. een enorme Hankook verticale draaibank.

 

Metav 2010

Het oppervlaktedrama van de Metav 2010 in beeld. Nog wel veel machines in hal 15, 14 en 17, maar aan de overzijde schitteren exposanten als gereedschapleveranciers door afwezigheid. Eigenlijk is alleen hal 9 goed bezet (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie onze fotoreportage)

 

Lange levertijden

De verklaring voor de aanwezighed van al die grote machines is dat de leveranciers voor de grootverspaning dankzij de lange levertijden als laatste getroffen zijn door de recessie. Met andere woorden, zij hadden nog wel trek én geld om deel te nemen aan de Metav 2010. De verwachting tijdens de beurs was echter dat nu de  bouwers van grote machines aan de beurt zijn om onder het juk van de crisis door te gaan.  Andere machinebouwers haakten af voor de Metav 2010 of beperken deze week de standgrootte.

 

Sanering

De reductie van de Metav illustreert treffend dat er wat gebeuren moet op het gebied van vakbeurzen. Er zijn te veel vakbeurzen. Of anders gezegd: de machine- en gereedschapleveranciers verdienen niet meer genoeg om deel te kunnen nemen aan alle manifestaties die georganiseerd worden. Dus moet gesaneerd worden. In overleg of anders zal de markt het wél afdwingen. Zo is de verwachting dat in Duitsland de AMB in Stuttgart de rol van de Metav zal overnemen, ook gelet op het geklungel om een Metav in Zuid-Duitsland van de grond te krijgen. Opvallend was dat in Düsseldorf veel Nederlandse machineleveranciers ook overpeinzingen hadden over één Benelux-beurs waarin Metapro, Techni-Show en Metavak samengaan.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven