Nieuws

De Koninklijke Metaalunie is alleen bereid akkoord te gaan met een beoogde samenwerking tussen de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, wanneer die krachtenbundeling de belangen van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf dient. De Metaalunie is een voorstander van meer afstemming en coördinatie van beide werkgeverskoepels. Dit zou onder meer de lobby ten goede kunnen komen. Ook gemeenschappelijk onderzoek en het delen van kennis ziet de metaalorganisatie als mogelijkheid om de belangenbehartiging efficiënter in te richten.

Het eventueel samenvoegen van ondersteunende afdelingen is dan een voor de hand liggende stap en kan volgens de Metaalunie efficiencyvoordelen opleveren.

Van samenvoeging van beleidsafdelingen kan geen sprake zijn. Beleidsmedewerkers zijn de mensen die het beleid voor de achterban vormgeven, en dit beleid ook uitdragen richting politiek en andere beleidsmakers. “Als je met zowel de MKB-pet als die van het grootbedrijf oploopt, verlies je je geloofwaardigheid bij politiek en vakbonden. Wij zijn van mening dat een krachtige lobby niet mogelijk is met twee verschillende petten op”, aldus Harm Jan Keijer van de ondernemersorganisatie.

Bovendien is de Metaalunie van mening dat de belangen van het MKB en het grootbedrijf vaak niet parallel lopen. Zo kwam de verhoging van de energiebelasting in 2005 volledig voor rekening van het MKB. Ook profiteren bijna 500.000 MKB-bedrijven niet van de verlaging van de vennootschapsbelasting omdat ze inkomstenbelasting betalen. En nog steeds zijn de administratieve lasten voor het MKB per medewerker bijna tien keer zo hoog als die in het grootbedrijf. Daarom heeft het MKB – in Nederland is 99% van het bedrijfsleven MKB – recht op een eigen spreekbuis.

De Metaalunie is de grootste aangesloten ondernemersorganisatie bij MKB-Nederland. Zij behartigt meer dan 100 jaar de belangen van het MKB in de metaal. Bij de Metaalunie zijn meer dan 11.000 metaalbedrijven aangesloten die een gezamenlijke omzet hebben van 17 miljard euro en werkgelegenheid bieden aan 135.000 mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven