Ga naar hoofdinhoud

Metaalunie sceptisch over plannen Prinsjesdag

Fried Kaanen (archieffoto): leg de rekening niet disproportioneel bij het bedrijfsleven.

Koninklijke Metaalunie ziet, net als het kabinet, dat Nederland te maken heeft met maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden. Daar moeten oplossingen voor komen, maar Metaalunie is sceptisch over de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. De organisatie mist vooral een juiste verdeling van de lasten. “Zo betaalt het MKB de rekening.

“Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om de pijn voor de burgers te verzachten. Dat is zeker belangrijk, maar de rekening kan niet disproportioneel bij het bedrijfsleven worden gelegd. Dat is immers de werkgever waar in steeds grotere mate het water aan de lippen komt te staan.”

“De combinatie van een stijgende belastingdruk voor mkb-maakbedrijven en een enorme stijging van de (energie)kosten trekt al een grote wissel op ondernemers. Met daarnaast een zeer krappe arbeidsmarkt voor technische vakmensen om de energie-en klimaattransitie te realiseren, is dit alles hét recept voor economisch zware tijden voor mkb-maakbedrijven”, spiegelt Metaalunie het kabinet voor.

Kabinet kiest ‘makkelijke weg’

Het kabinet maakt een keuze voor de makkelijke weg door de rekening vooral bij het bedrijfsleven te leggen, vindt de organisatie.

“Metaalunie had veel liever gezien dat het kabinet haar ingezette beleid om het mkb tegemoet te komen, overeind zou houden. Bijvoorbeeld door de vennootschapsbelasting voor mkb-bedrijven niet te verhogen en ook oog te hebben voor de sterk stijgende energiekosten bij bedrijven.”, aldus Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie.

Lastenverzwaring mkb moeilijk te verteren

Het kabinet verhoogt de lasten voor het bedrijfsleven. “De vennootschapsbelasting stijgt van 15% naar 19%, terwijl de intentie van het kabinet bij aantreden juist was om de lasten voor mkb-bedrijven te verlagen.”

Daarnaast heeft het kabinet besloten om de lasten voor de directeur-grootaandeelhouder te verhogen. Tegenover de lastenverzwaring wil het kabinet enkele werkgeverslasten van bedrijven (o.a. Aof-premie voor kleine werkgevers en investeringsaftrek) verlagen. “Maar dit staat niet in verhouding tot de grote lastenverzwaring voor het mkb-bedrijfsleven.”, zegt Kaanen. “Een lastenverzwaring die moeilijk te verteren is in onzekere tijden.”

(Nog) geen plannen gestegen energiekosten

De impact van de gestegen energiekosten is voor mkb-maakbedrijven groot, stelt hij. De kosten voor gas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar tussen de 3 tot 8 keer hoger geworden. Ondernemers kunnen de gestegen kosten in veel gevallen niet (in zijn geheel) doorberekenen aan de klant.

Het gevolg is dat de resultaten voor mkb-ondernemers onder druk staan. In toenemende mate schrijven mkb-maakbedrijven zelfs al rode cijfers of verwachten zij dat 2023 een zeer moeilijk jaar wordt.

Het is mooi dat het kabinet maatregelen neemt om de energierekening te dempen voor burgers, maar voor het mkb wordt (vooralsnog) niets gedaan, stelt Kaanen. “Hoe dan ook moeten de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven ook beheerst worden en is het zaak om deze (hopelijk) tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen.”

Gebrek aan vakmensen

Niet alleen de gestegen energiekosten zijn een groot probleem voor mkb-maakbedrijven. Ook brengt de krapte op de arbeidsmarkt voor technici de innovatie en de klimaattransitie in gevaar.

“Om de uitdagingen van innovatie(stimulering) en de klimaattransitie aan te gaan, is meer goed opgeleid technisch personeel hoognodig”, vindt Kaanen.

Metaalunie roept de politiek dan ook op om nu echt werk te maken – samen met het bedrijfsleven en het onderwijsveld – van meer instroom van techniekstudenten en een evenwichtige arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven