Metaalsector stijgt in waardekolom • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalsector stijgt in waardekolom

Werkloosheid wordt pas een probleem als mensen door verouderde kennis en kunde na zes maanden nog steeds thuis zitten, stelt secretaris-generaal Jan Willem Oosterwijk van Economische Zaken in het jaarverslag van de Metaalunie. Ook SCP-directeur Paul Schnabel en econoom Lans Bovenberg dachten mee. Samen met een aantal ondernemers geven zij hun visie op de Nederlandse maakindustrie. Verder constateert Oosterwijk dat de metaal is opgeschoven in de waardekolom. Er werken minder mensen in de sector, maar door vergaande automatisering is de productie toegenomen.

Directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau vindt de financiering in de beginfase de grootste belemmering voor meer ondernemerschap. Hij vraagt zich af of de verruiming van het borgstellingskrediet voldoende is voor het industriële mkb. Econoom Lans Bovenberg van de Universiteit Tilburg vindt dat sociale innovatie meer aandacht moet krijgen in de CAO-onderhandelingen. Nu gaat de aandacht vooral naar massale reparatie van het prepensioen in plaats van naar het koesteren van talenten van mensen, zegt Bovenberg.

Ook leden van de Metaalunie geven hun mening in het jaarverslag. Directeur Wim Noorman van Eurotech benut de Europese arbeidsmarkt. “Iedere Oost-Europeaan die ik hier laat werken, levert twee andere arbeidsplaatsen in Nederland op.” Frans Heesen van Heesen Yachts maakt zich zorgen over het tekort aan vakmensen. Hij voelt er wel voor om modieuze studierichtingen even ‘dicht’ te gooien. “De Nederlandse industrie heeft weer automonteurs, schilders en loodgieters nodig.”

Naast de visie van opinieleiders en ondernemers, geeft de Metaalunie in haar jaarverslag een beeld van de afgelopen jaren. Er is veel veranderd voor ondernemers in de metaal. In het technisch onderwijs daalden de leerlingenaantallen dramatisch, op milieugebied kregen werkgevers meer verantwoordelijkheid, het ziekteverzuimpercentage is met 4,2% extreem laag en in de nieuwe CAO Metaal en Techniek ging de pensioenleeftijd omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven