Nieuws

Metaalondernemers gezocht voor onderzoek

Brabantse metaalbedrijven met één bedrijfslocatie en minimaal drie eigen bedrijfsauto’s, kunnen gratis meedoen aan een onderzoek naar beprijzing van CO2. Hiermee krijgen zij inzicht in hun eigen verbruik en mogelijkheden om te besparen op CO2-uitstoot.

Beprijzing van CO2 houdt in dat het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas, grijze stroom en diesel duurder wordt waardoor er meer energie bespaard en duurzaam opgewekt gaat worden. Deze maatregel is tijdens de klimaattop in Parijs overeengekomen en is nodig om klimaatdoelen te halen.

Inzicht en bespaarmogelijkheden

Deelnemers die meedoen ontvangen inzicht in alle eigen veroorzaakte
CO2 -uitstoot. Ook krijgen zij te zien welke toekomstige CO2 -kosten daarmee gepaard gaan. Vervolgens krijgen zij vrijblijvend energie-bespaarmogelijkheden aangereikt. Als ze die invoeren, wordt voldaan aan de informatieplicht energiebesparing.

Verder wordt besproken welke keuzes worden gemaakt wanneer de invoering van een CO2-prijs morgen al realiteit zou zijn. Deelnemers aan de testcase verkrijgen door participatie inzicht in hun CO2-impact en bouwen zo een duurzaam concurrentievoordeel op, stelt de organisatie.

Vorig jaar hebben ook al drie bedrijven deelgenomen aan dit onderzoek. Zij hebben sindsdien diverse maatregelen genomen om de CO2-voetafdruk en hun energiekosten te verlagen.

Doelen

De testcase heeft een drietal doelen. Allereerst eerste het creëren van bewustzijn voor wat CO2-beprijzing gaat betekenen. Ten tweede het opbouwen van kennis met betrekking tot de bespaarmaatregelen die technische maakindustrie-bedrijven bereid zijn te nemen om CO2-uitstoot te verlagen. En tot slot het stimuleren van andere bedrijven om kennis te delen over het besparen van energie en hun zoektocht naar een duurzame energievoorziening.

Meedoen?

Klimaatplein is op zoek naar twaalf bedrijven uit vier verschillende sectoren: behalve uit de metaal, uit de vervoersbranche, de horeca en de technische maakindustrie (technologische bedrijven, technostarters).

Elke deelnemer moet tussen de 5 en 250 werknemers hebben, gevestigd zijn in Noord-Brabant en 1 bedrijfslocatie en minimaal 3 eigen dienstauto’s hebben. Deelname aan het onderzoek is gratis. De testcase is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven