Metaalindustrie in virtual reality • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalindustrie in virtual reality

Met een bril en zwarte handgreep met knoppen kan iemand tijdens een training verschillende bewerkingen uitvoeren, zoals het losdraaien van bouten (foto’s: Vroom)

Voor gamers is het een uitgemaakte zaak. Virtual reality heeft de toekomst. De industrie volgt op gepaste afstand met voorzichtige pogingen voor trainingen, ontwerp, verkoop, onderhoud en, heel sporadisch, productie. Dat gaat veranderen want als we de cijfers mogen geloven staat de engineeringsector in de top drie van toekomstige omzet. Uiteindelijk zal de technologie die werkelijkheid en fictie met elkaar verenigt (AR) zegevieren boven de louter virtuele wereld. En dat is juist voor de metaalindustrie goed nieuws.

Leuk voor spellen en entertainment, maar wat kan de maakindustrie ermee? De eerste toepassing die opgang doet, is die van trainingen. Het heeft zo zijn voordelen dat je personeel niet alleen uit boeken laat leren of ze al doende op de werkvloer ervaring laat opdoen. Veel technici zijn visueel ingesteld dus ze laten oefenen met 3D-beelden, werpt meer vruchten af dan ze een technische handleiding laten doorworstelen of ze in het diepe te gooien.

Op de beurs Virtual Revolution in Veldhoven toont Vroom een scherm waarop de wieken van een helikopter te zien zijn. Met een bril en zwarte handgreep met knoppen kun je verschillende bewerkingen uitvoeren, zoals het losdraaien van bouten. Het voelt nog niet of je echt een bout losdraait maar het gaat om het idee dat je het juiste gereedschap en beweging uitvoert. En als je door je knieën zakt, zie je de constructie onder de wieken. “Met virtuele trainingen geef je mensen zelfvertrouwen”, aldus Peter Huxley van Vroom. Het bedrijf geeft virtuele trainingen aan onder meer ASML, Océ en Canon. Zowel ontwerpers, operators en installateurs behoren tot de doelgroep. “Engineers kunnen het ontwerp van een nieuwe installatie showen alsof hij er al is en hem bespreken met hun collega’s. Operators en installateurs kunnen oefenen in een veilige omgeving en fouten maken zonder dramatische gevolgen. Als ze vervolgens in de praktijk aan de slag gaan, zijn ze goed voorbereid.” Een bezoeker van een metaalbedrijf, zo vertelt Huxley, ziet vooral mogelijkheden in veiligheidstrainingen. Het voordeel is namelijk dat er bewust fouten ingebouwd kunnen worden.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven