Metaalindustrie heeft allochtonen hard nodig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaalindustrie heeft allochtonen hard nodig

Allochtone medewerkers met een technische kwalificatie zijn in de Nederlandse metaalindustrie de komende jaren hard nodig. Tot 2010 zullen door de vergrijzing zo’n 11.000 oudere medewerkers extra de sector verlaten. Allochtonen met een technisch vmbo-diploma kunnen direct aan de slag om de duizenden vacatures in te vullen. Hoger opgeleide allochtonen kunnen helpen de hoge uitstroom van leidinggevenden, bedrijfsleiders en ondernemers op te vangen. Ook hier gaat het om duizenden vacatures.

De werkloosheid onder allochtone jongeren is onacceptabel hoog. Als schuldige wordt het vmbo aangewezen, dat zou opleiden voor werkloosheid. Volgens de Koninklijke Metaalunie zijn er voldoende arbeidsplaatsen, zeker in de metaalbewerking. Mits de nieuwe medewerker een technische kwalificatie heeft. Uit recent arbeidsmarktonderzoek blijkt dat een kwalificatie in de techniek de beste kansen op werk biedt in de komende jaren. In de praktijk van de bedrijven zijn er voldoende mogelijkheden om door te leren. De overheid heeft al extra geld toegezegd voor de noodzakelijke praktijkopleiders.

Voor de hoger opgeleide allochtone jongeren zijn er zelfs extra mogelijkheden in de metaal. Het industriële mkb wacht de komende jaren een extra hoge uitstroom van leidinggevenden, bedrijfsleiders en ondernemers. Dat biedt goede kansen aan deze allochtonen om als ondernemer aan de slag te gaan. Maar ook een inzet bij innovatieprojecten en -activiteiten is denkbaar en gewenst. De mkb-metaalbedrijven hebben steeds meer behoefte aan innovatiecapaciteit. Daar is deskundige menskracht voor nodig, waaraan ook de hoger opgeleide allochtone jongeren invulling kunnen geven.

Om meer allochtone medewerkers aan het werk te krijgen, moeten mkb-ondernemers meer naar deze doelgroep kijken bij het invullen van vacatures. Die oproep doet de Metaalunie naar haar eigen achterban.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven