Ga naar hoofdinhoud

Metaalimport van buiten EU? Rapporteer dit vanaf 1 oktober

Bij invoer van buiten de EU geldt vanaf 1 oktober voor specifieke stalen en aluminium producten CBAM (carbon border adjustment mechanism) (foto: Shutterstock).

Metaalbedrijven die zelf specifieke stalen of aluminium producten van buiten de EU importeren, krijgen vanaf 1 oktober 2023 te maken met CBAM (carbon border adjustment mechanism). Vanaf die dag moeten zij rapporteren over deze invoergoederen. Bovendien geldt hier vanaf 1 januari 2026 een registratie- en betalingsverplichting voor. Daarover bericht Koninklijke Metaalunie.

Zo wordt gestimuleerd dat ook producenten in landen buiten de EU hun emissies omlaag brengen, waardoor de wereldwijde koolstofemissie vermindert. 

CBAM is een prijscorrectie die geldt bij het importeren van onder andere goederen van staal en aluminium, de EU in. Het is gebaseerd op de CO2-uitstoot in het productieproces buiten de EU.

Producenten binnen de EU moeten al betalen voor hun CO2-uitstoot. Met deze prijscorrectie ondervinden ze niet langer een concurrentienadeel ten opzichte van bedrijven die producten importeren uit landen waar lagere klimaatnormen gelden.

Wat valt onder CBAM?

Er is een lijst van goederen (per 23 mei 2023, aangepast door Metaalunie) die vallen onder CBAM. De lijst is ingedeeld naar GN-code. Verwacht wordt dat deze lijst de komende jaren wordt uitgebreid met nieuwe GN-codes.

Bedrijven die in 2022 goederen hebben geïmporteerd die vallen onder de CBAM-goederenlijst, hebben hier eerder dit jaar van de douane al een brief over ontvangen.

Bedrijven die zelf goederen van staal of aluminium van buiten de EU importeren en twijfelen of de gehanteerde GN-code wel de juiste is, kunnen dit zelf controleren op de website van de Douane.

Gevolgen vanaf 1 oktober 2023

Vanaf 1 oktober 2023 moeten bedrijven die CBAM-goederen importeren per kwartaal aan de Europese Commissie rapporteren hoeveel CO2 is uitgestoten bij de productie buiten de EU.

Tussen 1 oktober 2023 en 31 december 2025 geldt een overgangsperiode. De Douane zal tijdens deze overgangsperiode importeurs van CBAM-goederen informeren over de rapportageverplichting die zij hebben als zij CBAM-goederen invoeren in de EU.

Daarnaast worden in deze overgangsperiode data over de import van CBAM-goederen door de Douane gedeeld met de Europese Commissie.

Gevolgen vanaf 1 januari 2026

Na de overgangsperiode zal de Douane de controle op import van de CBAM-goederen
uitvoeren.

Vanaf 1 januari 2026 moeten bedrijven die CBAM-goederen importeren zich registreren bij de Nederlandse CBAM-autoriteit.

Daarnaast moeten bedrijven die CBAM-goederen van buiten de EU importeren gaan betalen voor de CO2 die is vrijgekomen bij de productie van deze goederen.

Betaling vindt plaats in de vorm van aankoop van CO2-certificaten bij de Nederlandse CBAM-autoriteit.

Per ton CO2-uitstoot moet één CBAM-certificaat worden aangekocht. De prijs van een certificaat zal worden gekoppeld aan de beurswaarde van ETS.

Zodra hierover meer bekend is, laat Metaalunie dat weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven