'Metaalbedrijf heeft vertrouwen in toekomst' • Metaal Magazine
Nieuws
(bron: Koninklijke Metaalunie.)

Het aandeel MKB-metaalbedrijven dat veel vertrouwen heeft om door deze coronacrisis heen te komen, is gestegen, van 70% (eind maart) naar 81% (half juni). De afnemende orderportefeuille is nog altijd het grootste zorgenpunt in de sector, gevolgd door liquiditeitskrapte. Het aandeel bedrijven dat hier problemen door ondervindt, neemt toe.

Dat blijkt uit het vijfde tweewekelijks onderzoek van Koninklijke Metaalunie naar de gevolgen van de coronacrisis bij MKB-metaalbedrijven, dit keer over week 25 (half juni).

Problemen nemen af

Het aantal MKB Metaalbedrijven dat problemen ondervindt door de coronacrisis is in 12 weken tijd afgenomen, van 86% eind maart naar 77% half juni. Het aandeel bedrijven dat geen grote problemen ondervindt, is in diezelfde periode gestaag toegenomen, van 14% naar 23%.

(bron: Koninklijke Metaalunie.)

Van exporterende bedrijven ondervindt 84% nog steeds problemen, terwijl dat bij bedrijven die alleen op de Nederlandse markt afzetten op 68% staat.

Orderportefeuille neemt af

Grootste probleem op dit moment is de afnemende orderportefeuille. Dit geldt voor 80% van de bedrijven. Voor de komende maand neemt dit aandeel verder toe.

Een ander probleem dat groter wordt naarmate de vraaguitval langer aanhoudt, is de liquiditeitskrapte. Nu ervaart 40% van de respondenten de afnemende liquiditeitspositie als een probleem, maar de komende maand neemt dit voor veel bedrijven sterk toe. Een maand geleden lag dit nog op 28%.

Liquiditeitspositie neemt af

Op de vraag of bedrijven binnen nu en een jaar liquiditeitsproblemen verwachten, antwoord 68% van de bedrijven dat zij dit niet verwachten. Een maand geleden was dit nog 62%, dus een duidelijke verbetering.

Een kwart van de bedrijven verwacht binnen een halfjaar liquiditeitsproblemen te krijgen, terwijl een derde deel van de bedrijven dit binnen een jaar verwacht.

(bron: Koninklijke Metaalunie.)

NOW 1 en NOW 2


De belangrijkste maatregel waar bedrijven gebruik van maken blijft de loonkostensubsidie NOW.

60% van de bedrijven heeft van de NOW 1 subsidie gebruikgemaakt. 56% van de respondenten verwacht gebruik te gaan maken van NOW 2.

Twee andere maatregelen die veel worden genomen zijn de afbouw van de flexibele schil en het uitstel van betaling van belastingen.

Omzetontwikkeling

Net als in de vorige editie is de respondenten gevraagd hoe de omzet zich in het tweede kwartaal heeft ontwikkeld en wat men van het derde kwartaal verwacht. Bij 69% van de respondenten is de omzet in het tweede kwartaal afgenomen, terwijl deze bij 10% is toegenomen.

(bron: Koninklijke Metaalunie.)

De gemiddelde afname van de omzet bij de bedrijven die met een omzet-afname te maken hebben is 29%. Bij de bedrijven waarbij de omzet is toegenomen, is de toename gemiddeld 19% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Gemiddelde omzetafname 22%

Voor de gehele groep bedrijven geldt een gemiddelde afname van de omzet in het tweede kwartaal met 22% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019.

Voor het derde kwartaal verwachten net iets meer bedrijven een afname van de omzet in vergelijking met het derde kwartaal van 2019.

Stabilisatie verwacht

Het gewogen gemiddelde van plussen en minnen resulteert in een verwachte afname van eveneens 22%. Daarom wordt een stabilisatie verwacht ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.

Lees ook:

Omzetdaling MKB-metaal houdt aan (3 juni 2020)

Omzet MKB-metaalondernemers zakt weg (30 april 2020)

Orderportefeuille metaal daalt fors (14 april 2020)

Lees verder:

Dossier corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven