Ga naar hoofdinhoud

Metaal sneller op- en neerwaarts

De metaalindustrie wordt geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen: arbeidsflexibiliteit, automatisering, economische windstilte en een toenemende verschuiving van product- naar procesdenken. Deze en andere ontwikkelingen komen aan de orde in de Assetvisie Metaal, een onderzoek van ING Lease en ING Economisch Bureau.

De publicatie van ING was aanleiding om met leveranciers van machines en gereedschappen aan tafel te zitten en trends en ontwikkelingen te bespreken. Moet de metaalbranche  maar wennen aan wat sommige Duitse machineleveranciers beweren: productietechniek wordt een markt van hollen of stilstaan met extreme pieken en dalen. Richard Boske van Klein Tooling: “Ik denk het niet. In 2009 was er absoluut grote paniek in de branche. We hebben dat dal inmiddels al weer lang achter ons gelaten en ik zie zo’n val als in 2008 ook niet meer terugkomen.” Hank Oude Reimer van Oude Reimer vult aan: “Het is zeker zo dat de markt op en neer gaat en dat zal ongetwijfeld ook wel zo blijven. Maar zo extreem als in 2008 zal het naar verwachting niet meer worden.”

 

VIMAG Forumdiscussie over Assetvisie Metaal van ING

De Vimag-Forumdiscussie bijeen tijdens de bespreking van de Assetvisie Metaal van ING (foto’s: Michel Zoeter/ING)

 

Meer focus

De volatiliteit van de markt wordt volgens Eddo Cammeraat van Laagland ook gestimuleerd door automatisering. “Er is de afgelopen jaren veel geautomatiseerd in de metaalindustrie. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er sneller kan worden gereageerd op veranderende marktomstandigheden.  De hele markt is daardoor in een versnelling gekomen; een versnelling die zowel een opwaartse als neerwaartse richting kan hebben.” Daniël Kofman van Siemens Nederland ziet dat de veranderde markt ook veel mogelijkheden biedt: “Voor de crisis waren er legio bedrijven die zo mogelijk alle markten willen bedienen. Na 2008 is meer focus gekomen.”  

 

In een komend nummer  van Metaal Magazine in een verslag van de Vimag-Forumdiscussie meer informatie over het gesprek van machine- en gereedschapleveranciers met ING. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven