Metaal investeert minder in machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Metaal investeert minder in machines

De metaalsector heeft te kampen met een ongekende vraaguitval. Innovatie en kostenbeperking zijn daarom belangrijke thema’s voor metaalondernemers. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau en ING Lease Nederland.

In de metaalindustrie zijn productie en omzet sterk teruggevallen. Nieuwe orders nemen af, terwijl uitstaande orders worden ingetrokken. ING Lease Nederland licht toe: “Vervanging van machines wordt gegeven de huidige marktomstandigheden uitgesteld. Vraaguitval zorgt daarnaast voor minder intensief gebruik.”


Prijsverlaging
De dalende investeringsbereidheid zorgt ervoor dat de prijzen van metaalbewerkingsmachines onder druk komen te staan. Door de sterk gedaalde vraag bieden fabrikanten meer ruimte voor prijsverlagingen, wat ook doorwerkt in de prijsstelling van Nederlandse importeurs.

 

Minder handlingskosten

Innovatie en kostenbeperking zijn belangrijke thema’s voor metaalondernemers. Ondernemers investeren in toenemende mate in machines die minder handlingskosten met zich meebrengen. Daarnaast benutten zij personeel en tijd beter waardoor de productiviteit verhoogd kan worden. Verbeterde processturing kan hier ook een belangrijke rol in spelen.
 
Overige conclusies uit het onderzoek:

  • De economische levensduur van metaalbewerkingsmachines wordt structureel korter
  • De vraag neemt af waardoor ook de markt voor gebruikte machines onder druk staat
  • Er is een structureel groeiende vraag vanuit Midden- en Oost-Europese landen naar nieuwe en jonggebruikte machines die tijdelijk sterk terugvalt door de recessie
  • Personeelstekorten nemen in recordtempo af, maar de vraag naar technisch geschoold personeel blijft
 ING – Assetvisie Metaalbewerkingsmachines

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven