‘Met verspanen in daluren verdient robot zich terug’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Met verspanen in daluren verdient robot zich terug’

Een robotcel verdient zich volledig terug door de kostenbesparing die behaald wordt door in daluren te produceren, stelt BMO Automation.

Er zit een groot verschil tussen piek- en daluren in de nieuwe energiecontracten. Door in de daluren te verspanen, kunnen de kosten aanzienlijk worden verminderd. Die besparing kan zo groot uitvallen, dat daarmee de investeringskosten voor een robot volledig kunnen worden gedekt. Dat meldt BMO Automation die daarvoor een analyse heeft uitgevoerd. “Er blijft zelfs maandelijks geld over.”

Heel wat verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen wanneer hun huidige contract afloopt. “We kennen voorbeelden van nieuwe, variabele contracten waarbij de prijzen substantieel stijgen”, zegt Frank Biemans, directeur BMO Automation. “De kWh-prijs voor elektriciteit overdag vervijfvoudigt voor veel bedrijven.”

Opvallend is daarnaast het grote verschil tussen piek- en daluren in de nieuwe contracten. Dat heeft het BMO-team aan het denken gezet.

‘Productie naar daluren verplaatsen loont’

Frank Biemans: “We denken altijd pro-actief mee met de klanten en hebben onszelf de vraag gesteld of het bij deze hogere tarieven loont om de productie naar de daluren te verplaatsen.”

Met een ‘ouder’ vast contract is het verschil tussen piek- en daltarief klein, geeft het bedrijf aan. Omgerekend naar een doorsnee 5-asser kost een uur verspanen overdag 2,35 euro tegen 1,92 euro na 21 uur en in het weekend.

Bij de nieuwe prijzen betaal je overdag 11,20 euro per uur voor de stroom die een 5-assig bewerkingscentrum nodig heeft; in de daluren ligt het tarief op 7,36 euro, blijkt uit de BMO-analyse.

‘Bespaart 1.600 euro per maand, per CNC-machine’

Het verschil tussen piek- en daltarief bedraagt dus bijna 4 euro per uur per CNC-machine. In Limburg en Brabant gaat het daltarief in om 21.00 uur; in de rest van het land bijna altijd om 23.00 uur. Het goedkope tarief loopt dan door tot 7 uur ’s ochtends. Daarnaast geldt in het weekend altijd het daltarief.

In Limburg en Brabant kom je dan op 96 uren daltarief per week.  BMO Automation is met die 96 uur gaan rekenen. Dit zijn 420 productie-uren per maand. Dat is meer dan het aantal spindeluren dat menig verspanend bedrijf per machine haalt.

Bij een CNC machine met een 400V-150A aansluiting die gemiddeld op halve belasting draait, betekent dit dat de stroomkosten vanaf 2023 in de piekuren per maand 4.704 euro per CNC-machine bedragen. In de daluren is dit 3.091,20 euro.

Dus door de productie naar de daluren te verschuiven, kan een verspanend bedrijf per CNC-machine per maand 1.612,80 euro besparen, geeft BMO Automation aan.

‘Robotcel verdient zich volledig terug’

Stel dat het bedrijf besluit om te investeren in een robotcel die twee (bestaande) freesmachines belaadt, dan spaart het bedrijf zo elke maand ruim 3.225 euro uit, rekent BMO Automation voor. Daar staat – afhankelijk van de configuratie – een leasetarief van een robotcel van BMO Automation tegenover van 2.500 euro per maand.

“Deze cel verdient zich volledig terug door de kostenbesparing op energie. Er blijft zelfs ruim 700 euro per maand over”, vat Biemans de uitkomst van de berekening samen.

Daarvan kunnen dan de stroomkosten van de robotcel worden betaald, die volgens BMO Automation echter te verwaarlozen zijn. “De servomotoren in de robots die wij gebruiken schakelen zichzelf uit wanneer ze stilstaan. En de robot staat een groot deel van de tijd stil.”

‘Extra uren dankzij robot’

Bovenop deze besparing komen nog de extra uren die beschikbaar komen dankzij de robot en die voor extra output zorgen. Zeker omdat 80% van de Nederlandse bedrijven een variabel energiecontract heeft, loont het de moeite om hiernaar te kijken, stelt Biemans.

Hij beseft dat het om een gemiddelde gaat en dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak tot een heel andere uitkomst leidt. “Die leveren in de winter echter slechts een paar procent van de elektriciteit op.”

Streef naar wekelijks 168 productie-uren

Bovendien blijft hij benadrukken dat bedrijven moeten streven naar 168 productie-uren in de week wanneer ze automatiseren. “Maar dat is voor veel bedrijven nog ver weg. Dan kan dit een manier zijn om de kosten te drukken.”

BMO Automation wil met deze berekening metaalondernemers helpen de stijging van hun energierekening in de hand te houden. “Automatisering biedt een kans”, zegt Biemans.

“In de toekomst zullen we veel meer moeten kijken welke de beste uren zijn om de machines te laten lopen. Want als we in de daluren verspanen, betekent het ook dat overdag het netwerk minder belast wordt. Het stroomnet in Nederland is al overbelast; en de CNC-machines zijn grootverbruikers.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven