Menselijke spierkracht als energiebron • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Menselijke spierkracht als energiebron

Menselijke spierkracht is prima in te zetten als energiebron in bepaalde producten en toepassingen. Maar dan wel het liefst op een slimmere en minder ‘zichtbare’ manier dan nu gebeurt in bijvoorbeeld opwindradio’s en knijpkatten. Dat stelt onderzoeker Arjen Jansen van de TU Delft.

Jansen: “De hoeveelheid opgewekte energie is meestal niet zo groot als soms wordt gedacht. Iemand op een fiets in een sportschool levert maar zo’n 100 Watt aan vermogen  En dan moet de geleverde energie ook nog eens omgezet worden in elektriciteit, wat onherroepelijk gepaard gaat met verliezen.”

 l

De 60 Watt die na omzetting van menselijke energie overblijft, is genoeg om bijvoorbeeld één ouderwetse gloeilamp mee te laten branden.

 

Toch zinnig

Dit betekent volgens Jansen allerminst dat spierkracht als energiebron niet zinvol kan worden ingezet in producten. “Het zou veel slimmer zijn om gebruik te maken van natuurlijke bewegingen van de gebruiker, zodat die er eigenlijk niet van merkt.”  En dan heb je het al snel over het gebruikmaken van demping.

 

Knieprothese

“Zo heeft een Delftse afstudeerder een knieprothese gemaakt die energie wint uit de loopbeweging en deze weer teruglevert en de loopbeweging vergemakkelijkt. Een ander idee betreft deuren die, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen, zijn uitgerust met drangers. De energie van die demping, zou je kunnen opvangen en inzetten. Bijvoorbeeld voor het voeden van een intelligent systeem van communicerende deuren.”

 

(bron: TU Delft)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven