Meijer en BOZ omarmen lean manufacturing • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meijer en BOZ omarmen lean manufacturing

Lean manufacturing lijkt nu ook binnen de wereld van toeleveranciers bezig aan een opmars. Twee gerenommeerde Nevat-leden, Meijer Plaatbewerking in St. Jacobiparochi en BOZ Group in Bergen op Zoom, zijn inmiddels in een vergevorderd stadium

Vanwege het grillige pakket aan klantspecifieke producten vergt lean manufacturing bij toeleveranciers wel een eigen aanpak. Maar het doel, stroomlijnen van het productieproces en elimineren van verspilling, blijft voorop staan.

 

lean manufacturing

 

Stroomsgewijs

Lean manufacturing wordt in het Nederlands wel omschreven als stroomsgewijs produceren. Het logistieke aspect vormt dan ook een basiselement binnen het gedachtegoed van lean manufacturing. Niet toevallig vormen logistiek beheersing en korte doorlooptijden ook bij Meijer Plaatbewerking en BOZ Group kernelementen binnen de bedrijfsvoering.

 

Vraaggericht

In plaats van een order met horten en stoten langs de verschillende processtappen te duwen, waarbij zich telkens weer tussenvoorraden ophopen, wordt deze volgens de regels van lean manufacturing vraaggericht door het hele proces getrokken. Geen push maar pull dus. Of iets concreter: een bewerking wordt alleen uitgevoerd als in het vervolgtraject voldoende capaciteit is om de volgende stappen uit te voeren.

 

Flow

Zo ontstaat een flow met een minimum aan tussenvoorraden en wachttijden, waarbij geen tijd verloren gaat met het zoeken naar orders en (dus) met een verkorting van de doorlooptijden als resultaat. Maar dat vergt wel een andere manier van plannen en organiseren en daarbij komt het begrip kanban onder meer om de hoek kijken.

 

Lees meer over lean bij Meijer Plaatbewerking en BOZ Group in een volgemd nummer van Metaal Magazine. Vraag hier een jaarabonnement aan op Metaal Magazine met een korting van 53 euro. De video bij bericht informeert over lean manufacturing bij Toyota in de USA.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven