Meet werkstuk én gereedschap! • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meet werkstuk én gereedschap!

De TS 740 taster van Heidenhain maakt gebruik van een druksensor waarmee een herhalingsnauwkeurigheid van 2σ ≤ 0,25 micrometer haalbaar is. De naderingssnelheid ligt wel iets lager (foto: Heidenhain)

Met de opkomst van 24/7-productie is beheersing van het verspaningsproces in al zijn facetten een urgent thema geworden. Vandaar dat het meten van gereedschap en werkstuk als integraal onderdeel van de bewerkingscyclus steeds meer ingeburgerd raakt. Een overzicht van een aantal recente ontwikkelingen op dit gebied.

Het meten van een werkstuk en/of gereedschap mag dan tijd kosten, het voorkomt wel dat de operator ’s morgens moet constateren dat de machine tijdens de nachtelijke uren vooral afkeur heeft staan produceren. Liever een iets lagere productiviteit dan geen productiviteit. Dat geldt zeker nu dure en moeilijk te bewerken materialen als nikkel- en titaanlegeringen steeds meer terrein winnen. Afkeur is in zo’n geval nog duurder en pijnlijker. Controle op breuk en micro-uitbrokkeling van het gereedschap is de meest basale vereiste bij de bewaking van het verspaningsproces. Dit om te voorkomen dat er fatale calamiteiten op kunnen treden. Om een optimale nauwkeurigheid te bereiken is het echter noodzakelijk om de hele geometrie van het gereedschap in kaart te brengen, zodat kan worden gecorrigeerd voor slijtage. Uiteindelijk is de kwaliteit van het eindproduct natuurlijk het beslissende criterium. Vandaar dat het in ieder geval verstandig is om dit al tijdens de bewerkingscyclus te controleren aan de hand van een aantal kritische maatvoeringen, zodat het vervolg van het proces daarop kan worden bijgestuurd. Een volledige eindcontrole kan later alsnog worden uitgevoerd op een coördinatenmeetmachine.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven