Meer snoerloos gereedschap door verbeterde accu • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer snoerloos gereedschap door verbeterde accu

De nieuwe LiHD accu (links) naast de bestaande Lithium Ion. Door onder meer dikkere contacten en betere geleiders bereikt meer energie de motor van het gereedschap

Accugereedschap op basis van Lithium Ion-technologie is sinds 2005 de standaard. Leverancier Metabo zet een volgende stap met LiHD: een verbeterde accu die krachtiger presteert en langer meegaat alvorens hij weer aan de lader moet.

Op YouTube zal het nog even niet staan, maar binnen de gelederen van de Duitse gereedschappenleverancier gaat een filmpje rond van een prototype nieuwe grote haakse slijper die met een slijpschijf van 230 mm een vangrail doorslijpt. Let wel: een slijper op accu. Vergelijkbaar met een 2400 W gesnoerde variant. “Dat kan nu”, roept marketing manager Enno Riemersma van Metabo enthousiast na het laten zien van het filmpje. De slijper komt per 2016 op de markt. Niet lang daarna zullen ook een tafelcirkelzaag op accu en een SDX-Max hamer op accu volgen.

Een haakse slijper heeft een 87% langere looptijd op een LiHD accu
Een haakse slijper heeft een 87% langere looptijd op een LiHD accu

Betere geleiding

Grotere apparaten snoerloos – het is mogelijk dankzij de nieuwe LiHD (Lithium High Density) accu. Die is ontwikkeld door technici van Metabo op basis van nieuwe hoogrendements accucellen. Simpel gezegd is de ontwikkelaar erin geslaagd om de capaciteit van de accucellen beter te benutten. Door onder meer dikkere contacten en betere geleiders bereikt meer energie de motor van het gereedschap en wordt er minder omgezet in warmte – wat verloren energie is. Die verschillen zijn groot, zo blijkt uit tests die de fabrikant deed. Bij 10 minuten normaal gebruik (30 A) is een Lithium Ion accu 90 graden, de LiHD ‘maar’ 60 graden. Bij tien minuten grof geweld – 80 A – is het verschil maar liefst 60 graden.

 LiHD 5,5 Ah

Voor wie met gereedschap werkt, zijn de gemeten prestaties van de accu (5,5 Ah LiHD) in combinatie met handgereedschappen natuurlijk veelzeggender. Die zijn vergeleken met de eigen 5,2 Ah Lithium Ion accu tot 67% krachtiger en hebben een tot 87% langere looptijd. Die 67% geldt specifiek in het geval van de afkortzaag: die profiteert optimaal van de nieuw accutechnologie, doordat het een machine is met een wat grotere motor.

Veel profijt van de nieuwe accu hebben volgens Riemersma verder de haakse slijper, decoupeerzaag, accu-cirkelzaag en de reciprozaag. Voor bijvoorbeeld een boorschroefmachine maakt het minder verschil. Metabo is aan het kijken naar diverse gereedschappen om te zien of de motor in volgende versies wordt aangepast zodat die machines nog beter gaan profiteren van de nieuwe accu.

Flatpack

De nieuwe LiHD accu is los te koop en past op alle bestaande Metabo machines. Hij is er in 3,1 Ah, 5,5 Ah en 6,2 Ah. De kleinste variant (3,1 Ah) wordt de Flatpack genoemd. Door de nieuwe techniek ondervindt Metabo dat deze niettemin vergelijkbaar presteert met Lithium Ion-accu’s tussen de 4,0 en 5,2 Ah. “Dat is ook een van de voordelen van LiHD: bestaande machines worden compacter”, zegt Riemersma, die verwacht dat binnen een jaar à anderhalf jaar ook andere leveranciers LiHD accu’s gaan toepassen. Opladen van een nieuwe 5,5 Ah accu duurt volgens hem gemiddeld ietsje langer (5 minuten) dan  een 5,2 Ah Lithium Ion accu.

Tekst en beeld: Paul Diersen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven