Méér kleine orders van universele gereedschappen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Méér kleine orders van universele gereedschappen

Het Zwitserse Fraisia liet op de Metav deze NVDS frezen zien met de gepatenteerde dubbele groef. Het gaat hier om een high performance frees, onder andere geschikt voor circulair frezen

Als je de stands van de gereedschappenleveranciers zowel op de TechniShow als Metav zag, zou je denken dat het heel goed gaat in deze sector. En dat er veel nieuws te melden valt. Is dat zo?

De omzet in de gereedschappenindustrie is een veel betere graadmeter dan de omzet van de machinefabrikanten. De aankoop van een nieuwe machine kun je uitstellen; een versleten frees of draaibeitel moet je vernieuwen als je morgen wilt verspanen. Afgelopen jaar wisten de Duitse producenten van gereedschappen (VDMA Präzisionswerkzeugen) hun omzet met 3% te verhogen tot 9,6 miljard euro. De verspanende gereedschappen nemen hiervan 34% voor hun rekening, nog altijd een ruime 3,2 miljard euro. Daar zat echter niet veel muziek in, aldus de Duitse gereedschapfabrikanten; de groei van de sector kwam vooral uit de matrijzenhoek. De Duitse markt voor verspanende gereedschappen is zelfs gestagneerd. Voor dit jaar rekent de branchevereniging op een stabiele ontwikkeling met lichte groei.

Kleinere orders, wel méér

Soortgelijke geluiden hoor je uit de Nederlandse markt. “Wij rekenen op een licht aantrekkende markt, die echter erg gevoelig zal blijven voor economisch nieuws uit de hele wereld”, zegt Arnaud De Potter van Seco Tools Benelux. Bij Hagro Precisie is men iets positiever. De leverancier van onder andere de gereedschappen van LMT meldt een vrij positieve ontwikkeling qua aantal orders, wat echter niet één op één terug te vinden is in de omzetontwikkeling. Hier ziet men een verandering in de markt. “De bereidheid tot kopen is er. De afgelopen jaren hebben we een rem op de investeringsgoederen gezien, maar aan het eind van 2015 is hier al een aardige inhaalspurt geweest en dat stemt hoopvol voor 2016”, zegt Dirk de Groot van Hagro Precisie.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven