Meer grip op onderhoud • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer grip op onderhoud

Elsto Services heeft EPMS (Elsto predictive maintenance system) voor betrouwbaarheidsgestuurd onderhoud 4.0. Het is bedoeld voor het geven van een advies op maat over de meest effectieve wijze van onderhoud. Hiermee wordt meer grip gekregen op de total cost of ownership.

Met EPMS kunnen tijdsintervallen tussen de onderhoudsbeurten worden verlengd, stelt Elsto Services. Zo kan al snel, afhankelijk van het type bedrijf, zo’n 15 tot 35% op het jaarlijkse onderhoudsbudget worden bespaard.

OEE-analyse

In alle gevallen wordt gestart met het uitvoeren van een risico-inventarisatie of een ‘overall equipment effectiveness’-analyse (OEE).

Op deze manier wordt de nulstatus van de roterende aandrijvingen in een machinepark in kaart gebracht en een overzicht gemaakt van de meest bedrijfskritische productiefaciliteiten.

Het op basis hiervan uitgebrachte onderhoudsadvies kan per bedrijfsonderdeel verschillen en sluit nauw aan bij de visie van het bedrijf zelf. Doel is het geheel naar een hoger plan te tillen.

Richting en sturing geven

Een online monitoringsysteem maakt deel uit van het EPMS-platform. Op deze manier kan richting en sturing worden gegeven aan betrouwbaarheidsgestuurd onderhoud, op weg dus naar Industrie 4.0.

Zo werkt het systeem met een ‘stoplichtsysteem’, dat volautomatisch een geel signaal genereert als ergens schade ontstaat en een rood signaal wanneer direct tot actie moet worden overgegaan.

Naar preventief onderhoud

Het systeem is op alle niveaus van de onderhoudspyramide inzetbaar; van reactief onderhoud tot predictive (toestandsgestuurd of preventief) onderhoud.

Zo wordt EPMS bijvoorbeeld ingezet bij een Nederlandse zoetwarenfabrikant die van preventief naar predictive onderhoud gaat.

Ook wordt het gebruikt bij een steenfabriek die in de transitie zit van reactief naar preventief onderhoud.

Service level agreement

Er wordt in nagenoeg alle gevallen gewerkt met een SLA (service level agreement), zodat voor beide partijen duidelijk is wat van elkaar verwacht mag worden.  

Essentieel voor een succesvolle implementatie van EPMS is dat de medewerkers in een organisatie er klaar voor zijn en dat er voldoende roterende apparatuur in de organisatie aanwezig is om een stap hoger op de ladder van de onderhoudspyramide te kunnen zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven