Meer geheugen op kleiner oppervlak • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer geheugen op kleiner oppervlak

Steeds meer geheugen op een steeds kleiner oppervlak, de opslagcapaciteit van mobiele apparaten wordt steeds beter. Johan Engelen van de Mesa+ groep Transducer Science and Technology/Universiteit Twente optimaliseerde een nieuwe opslagtechniek.

Flashgeheugen is op dit moment de standaard voor de opslag van data. Telefoons en mobiele apparaten, zoals de usb-stick, maken hier gebruik van. “Flashgeheugen werkt met draadjes die over elkaar heenlopen, een rooster. Op elke kruising ligt dan een bit. Ik heb tijdens mijn onderzoek gekeken naar een nieuwe techniek waarbij je niet werkt met een rooster, maar met een naald die de bits leest.” De naald wordt aangestuurd door een motor. Het principe van de nieuwe techniek – parallel probe-based data storage – is gelijk aan een platenspeler.

 

tu

Met de comb drive-techniek ontwikkelde Engelen ook het kleinste muziekinstrument ter wereld: het micronium. Het muziekinstrumentje bestaat uit veren die slechts een tiende van een mensenhaar dik zijn en die in lengte variëren tussen een halve en een hele millimeter. Aan deze veren hangt een massa van enkele tientallen microgrammen. Dankzij een slimme constructie is Engelen er samen met studenten in geslaagd hele toonladders te produceren die na versterking hoorbaar zijn (foto: TU Twente, zie ook video aan het einde van dit bericht)

 

Minder energie

Door gebruik te maken van een andere motor, een zogenaamde comb drive, slaagde Engelen erin om de motor tien keer minder energie te laten verbruiken. Zo blijft er tijdens het bewegen meer vermogen over om de naaldjes aan te sturen.

 

 

(bron: TU Twente)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven