Meer daglicht, meer productie? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer daglicht, meer productie?

De invloed van daglicht op de werkvloer is groot. Daarom is het toepassen van een Solatube daglichtbuis een uitkomst om de kosten voor verlichting te reduceren, want in veel productiehallen draait de kunstverlichting overuren en dat is een hoge kostenpost.

Duurzame productie en daglicht: wat hebben deze twee termen met elkaar te maken? Aan de basis van duurzame productie liggen de juiste werkomstandigheden, stelt het bedrijf. Bij uitstekende werkomstandigheden, waaronder voldoende daglichttoetreding, wordt de productiviteit van medewerkers verhoogd. Deze verhoogde productiviteit leidt op haar beurt weer tot (in)directe energiebesparing. Daglicht kan daarom een wezenlijk verschil maken in productiehallen.

Plezier in het werk

Het belang van daglicht gaat echter verder dan het besparen op kunstverlichting. Daglicht vergroot het werkplezier, omdat het effect heeft op de stemming en het uithoudingsvermogen (denk aan vermoeidheid) van de medewerker. Dankzij de perfecte balans tussen lichtspreiding, lichtkleur en lichtintensiteit van de Solatube daglichtbuis werkt dit prettiger dan kunstverlichting. Daarnaast wordt ook verblinding en schittering op schermen voorkomen, meldt het bedrijf.

Veiligheid

Een andere positieve bijkomstigheid is dat daglicht bijdraagt aan een veilige werkomgeving. Er gebeuren namelijk minder bedrijfsongevallen in een werkomgeving met precies genoeg daglicht. Daarnaast maken medewerkers minder fouten tijdens hun werk en werken zij efficiënter, aldus het bedrijf.

Balans

De uitdaging in het verlichten van hoge ruimtes als productiehallen, distributiecentra en magazijnen zit hem in de toetreding van warmte. Warmte is een negatief effect van het binnenlaten van daglicht. Een gezonde balans tussen deze twee eigenschappen is een vereiste voor een gezond binnenklimaat. De Solatube daglichtbuis heeft uitstekende U-waarden en is uv- en warmtewerend, stelt het bedrijf. De specifieke eisen en waarden voor een project kunnen berekend worden in een daglichtplan.

Type Solatube

Speciaal voor hoge ruimtes met een open plafond heeft Solatube een daglichtbuis ontwikkeld met een diameter van 53 cm met een ronde afwerking. Deze variant is goed toepasbaar in (hoge)productiehallen, mede vanwege de brede lichtspreiding en de toepasbaarheid in iedere unieke situatie. Ook bij een Breeam-hal kan Solatube eenvoudig worden toegepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven