Meer bedrijven doen aan energiebesparing • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer bedrijven doen aan energiebesparing

Het aantal bedrijven dat aangeeft te investeren in energiebesparende maatregelen is in 2008 gestegen naar bijna 7500. Dat is 400 meer ten opzichte van het jaar daarvoor. Het totaalbedrag dat aan energie-investeringen is gemeld, is met 600 miljoen euro afgenomen naar 1,4 miljard euro.

Door deze investeringen wordt zo’n 1.000 miljoen kubieke meter aardgas per jaar bespaard, dit is te vergelijken met het gasgebruik van circa 600.000 huishoudens. Dat staat in het jaarverslag van de Energie Investeringsaftrek (EIA) van EnergiePortal.

Daling

SenterNovem is niet verrast door de daling van het investeringsbedrag.  “Dat was te verwachten”, zegt Jan Maassen, manager Energie Investeringsaftrek bij SenterNovem. “Een heel populaire categorie van de warmtekrachtkoppeling voor installaties met een vermogen van meer dan 150 Megawatt, kwam dit jaar niet meer in aanmerking voor energie investeringsaftrek.

Duurzaam

Bovendien is het rendement aangescherpt naar 70 procent en is een maximumbedrag per Kilowatt vermogen ingesteld. Dat scheelt direct 400 miljoen aan aangemelde investeringen.” Een tweede reden voor de daling van het investeringsbedrag is dat een deel van de investeringen in wind- en biomassa installaties nu ondersteund wordt vanuit de Stimuleringsregeling voor Duurzame Energieproductie (SDE).

Energiezuinig

Ondernemers deden in 2008  ruim 13.600 meldingen voor de EIA. Zij investeerden vooral in energiezuinige productieprocessen (364 miljoen euro), warmtekrachtinstallaties (289 miljoen euro), windenergie (177 miljoen euro), warmtepompen (133 miljoen euro) en energiezuinige koel- of vriesinstallaties (54 miljoeneuro ). De investeerders kwamen vooral uit de industriële sectoren, energieproductiebedrijven en de glastuinbouw

(bron: Novem)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven