Meamill en Joskin automatiseren met Teqq • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meamill en Joskin automatiseren met Teqq

Automatisering kan een hulpmiddel zijn om binnen de ‘normale’ werktijden mensen vrij te maken voor andere taken. De toepassing van de handler van Teqq bij een jobber en een OEM’er maakt dit duidelijk.

Eigenaar-directeur Otto Dings van Meamill zet de handler van Teqq in om tijdens de daguren een bewerkingscentrum een aantal uren onbemand te laten verspanen. Het automatiseringssysteem is opgesteld op een Mazak VTC 200 B bewerkingscentrum. Heel bijzondere bij Meamill is dat op bed van deze machine maar liefst zes machineklemmen staan. Wil men met de handler gaan werken dan wordt het magazijn over de klemmen links in positie geschoven en de machineklem van de handler wordt opgenomen in de eerste twee machineklemmen rechts op het bed.

 

 width =

Het Mazak bewerkingscentrum van Meamill werkt met  zes klemmen óf met het systeem van Teqq (foto’s: Reinold Tomberg)

  

Wisselplaat

Bij de Scima productievesting van Joskin is de Teqq handler opgesteld op het machinebed van een verticale Okuma van het type Ace Center MB 56 VA. Joskin is een grote bouwer van voertuigen voor de verspreiding en transport van landbouwproducten. Programmeur Jos Franssen van Scima vertelt dat de automatisering van freeswerkzaamheden het mogelijk maakt dat één operator nu twee of drie machines kan bedienen.

 

 width =

Opvallend bij Scima/Joskin is dat de ‘Integrated Product Handler’ is opgebouwd op een wisselplaat ter grootte van het machinebed. Zie ook de video hieronder:

 

 

Hoofdspil

De handler van Teqq is een automatiseringssysteem voor verticale, drie-assige bewerkingscentra. Teqq heeft dit ‘low end’-automatiseringssysteem geïntroduceerd in het najaar van 2010 tijdens de Metavak in Gorinchem. Intussen is een tiental systemen verkocht. Waaronder aan toeleverancier Meamill in Bladel en aan de Scima productievesting van Joskin in Soumagne (B). Heel kort samengevat is de crux van de ‘Integrated Product Handler’  van Teqq dat de hoofdspil van een verticaal bewerkingscentrum ingezet wordt voor het laden en lossen van de werkstukken. Het magazijn voor het uitgangsmateriaal en de verspaande producten staat naast de machineklem op het bed van de machine. De ‘Integrated Product Handler’  van Teqq is een van de nominaties voor de ‘Made in Holland’-award van de Techni-Show.

 

In een van de komende nummers van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over deze toepassingen van de ‘Integrated Product Handler’. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven