MBD: Maakbedrijf ontkomt niet aan digitalisering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

MBD: Maakbedrijf ontkomt niet aan digitalisering

Henk Jörg en James de Villiers vertelden over het project bij trailerbouwer Broshuis: lasrobots worden automatisch geprogrammeerd met MBD-data.

Het 3D-model wordt in de toekomst niet alleen bepalend voor de manier van programmeren maar ook voor de manier van produceren. Dat bleek tijdens het MBD Solutions Event waarover MTL Metaal Magazine in het augustusnummer bericht.

Dat dit 3D-model niet langer het domein is van de hightechindustrie kwam nog het beste tot uitdrukking in het automatisch programmeren van lasrobots met Model Based Definition. Maar wordt MBD daarmee breed omarmd?

MBD is voor menig maakbedrijf nog steeds een abstract begrip. Valk Welding en TFH Technical Services maakten de meerwaarde die het kan bieden heel tastbaar, meldt het vakblad.

De twee bedrijven hebben er bij trailerbouwer Broshuis voor gezorgd dat de lasrobots automatisch geprogrammeerd worden op basis van de PMI-data die aan het CAD-model zijn toegevoegd. “Ze kunnen nu tot seriegrootte 1 gaan automatiseren”, zegt Henk Jörg van TFH Technical Services, dienstverlener op het vlak van CAD en MBD. Alle lasinformatie zit in het 3D-model opgeslagen.”

James de Villiers, offline programming specialist bij Valk Welding, ziet dit als de volgende stap in de ontwikkeling van programmeersoftware voor lasrobots “MBD is cruciaal voor automatisering.”

Samen met Jörg presenteerde hij de eerste resultaten die bij Broshuis zijn bereikt met Automatic Robot Programming software van Valk Welding. Het MBD Solutions Event maakte onderdeel uit van 3D Production Days.

In de nieuwe MTL Metaal Magazine

Lees het complete artikel in de nieuwe MTL Metaal Magazine. Onder meer over de extra tijd die het kost bij het invoeren van de lasdata aan het 3D-model, maar ook over de tijdwinst die het bij het programmeren oplevert .

In het artikel worden ook andere voordelen geschetst, door onder meer PLM-coach Jos Voskuil en Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry bij TNO.

Het artikel besteedt verder aandacht aan RapidPro, met: ‘Kaak gaat groter printen’, ‘3D-printen bij ASML’ en ‘Zandprinten helpt gieterijindustrie’.

Lees: ‘Maakbedrijf komt niet aan digitalisering uit’ (MTL Metaal Magazine 4, augustus 2022. p. 20-23)
Bekijk de aboneemogelijkheden
Activeer uw premium account
Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven