MBD als turbo voor de meetkamer? • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

MBD als turbo voor de meetkamer?

Mitutoyo speelt met MeasurLink in op de digitalisering van de meetkamer.

Hergebruik van CAD-data: daar gaat feitelijk om bij model based definition (MBD). Dat is ook het geval als het om meten gaat, want juist in dat onderdeel van de workflow in maakbedrijven wordt nog steeds veel papierwerk gebruikt. Waarom zou je deze stap digitaliseren en wat kan er vandaag de dag al? MTL Metaal Magazine gaat hier in het juni-nummer op in.

MBD bespaart tijd en vermindert de kans op fouten, blijkt uit het artikel. Werth Benelux, Mitutoyo en PolyWorks Benelux vertellen over de voordelen van het gebruik van PMI (product manufacturing information)-data en 3D-modellen met PMI. Wel is hiervoor een cultuurverandering binnen de bedrijven noodzakelijk.

De meetkamer loopt voorop als het om 3D-modellen met PMI gaat. Mitutoyo maakt bijvoorbeeld met MiCAT Planner het genereren van meetprogramma’s voor de CMM aan de hand van intelligente CAD-modellen al langer mogelijk, stelt Frans-Peter d’Hooghe, productmanager bij Mitutoyo.

Nog stappen zetten

Marcel Weijs, country manager van Werth Benelux, ziet in de praktijk nog veel kleinere bedrijven met 2D-tekeningen werken. Daarnaast constateert Werth dat PMI-data niet altijd beschikbaar zijn in de gevraagde kwaliteit. Interfaces tussen de verschillende programma’s werken nog niet feilloos. Op dat vlak moeten nog stappen worden gezet.

Mark Luijbregts van PolyWorks Benelux verwacht dat er door het gebruik van PMI-data een verschuiving gaat optreden. De CAM-programmeur die het NC-programma maakt, zal in de toekomst vaker ook het meetprogramma maken. Daarin geeft hij meteen de kritische meetpunten aan. Met de PolyWorks software wordt de programmeertijd van meetmachines fors gereduceerd.

Lees het hele artikel

Lees over het digitaliseren van papierwerk, de verschuiving richting werkvoorbereiding, het hergebruik van 3D-modellen en het aankomende MBD Solutions Event op 23 juni (als onderdeel van 3D Production Days) in het juni-nummer van MTL Metaal Magazine.

De nieuwe MTL Metaal Magazine verschijnt op 3 juni.

Nog geen abonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven