Mazak-museum brengt ode aan bewerkingsmachine • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mazak-museum brengt ode aan bewerkingsmachine

Yamazaki Mazak heeft eind vorig jaar in het Japanse Minokamo een museum geopend dat geheel gewijd is aan bewerkingsmachines. Dit ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf.

Het museum toont de link tussen de geschiedenis van Mazak en de evolutie van de technologie. De Yamazaki Mazak Corporation viert met de opening de ‘vergaande impact van bewerkingsmachines op het dagelijks leven’.

Bezoekers worden meegenomen vanuit gereedschappen uit de 18e eeuw naar de moderne tijd van connectiviteit en automatisering. Bezoekers zien ook een automatische productielijn die innovatieve IoT-technologie gebruikt om machineonderdelen te produceren voor het gebruik in productieprocessen. Het laat zien hoe ver de technologie is gevorderd. Tevens wil het als inspiratie dienen voor de volgende generatie ingenieurs en industriële beslissers.

Het museum benadrukt ook de status van bewerkingsmachines die de onderdelen produceren die nodig zijn om vitale apparatuur operationeel te houden in zeer belangrijke industrieën, waaronder de lucht- en ruimtevaart, medische en automobielsector.

Inzicht in erfgoed

Dit museum toont verschillende traditionele machines in werkende staat alsook producten die een cruciale rol spelen bij de productie van bijvoorbeeld auto’s, vliegtuigen en een stoomtrein.

Deze machines en onderdelen zijn zorgvuldig gerestaureerd in samenwerking met fabrikanten van over de hele wereld en bieden inzicht in het erfgoed van een breed scala van industrieën.

Het museum toont ook de integrale bijdrage die bewerkingsmachines hebben geleverd aan voortdurende innovatie en technologische vooruitgang binnen deze sectoren. Bovendien beschikt het museum over een educatieve hoek waar kinderen genieten van hands-on leren en waar ze meer kunnen ontdekken over de technologie.

11 meter onder de grond

Het museum is volledig duurzaam gebouwd. Het bevindt zich 11 meter onder de grond in een gerenoveerde assemblagefabriek voor Mazak-lasersnijmachines.

Het gebruikt geothermische energie om de interne temperatuur te regelen. Als gevolg hiervan is het elektrische verbruik dat nodig is om het museum te verwarmen en te koelen veel minder dan dat van een bovengrondse faciliteit van vergelijkbare grootte.

Essentiële ondersteuning

“Bewerkingsmachines bieden absoluut essentiële ondersteuning voor de productie wereldwijd, wat betekent dat ze ook van vitaal belang zijn voor de dagelijkse werking van het leven”, zegt Richard Smith, managing director van de Europese Groep bij Yamazaki Mazak Europe.

“Het Yamazaki Mazak Museum voor bewerkingsmachines is een passend eerbetoon aan de enorme bijdrage van deze ‘moeder van alle machines’ aan de technologische vooruitgang en hun impact op de samenleving als geheel.

Mazak integraal onderdeel

“Aangezien deze machines voornamelijk worden gebruikt voor industriële productie in fabrieken, is het grote publiek mogelijk niet op de hoogte van hun bestaan en wijdverbreid gebruik.”

Via dit museum wil Mazak het belang van bewerkingsmachines voor de volgende generatie laten zien. “En hoe Mazak een integraal onderdeel is geweest van de voortdurende ontwikkeling van de achterliggende technologie.”

Lees ook:

Mazak start museum verspaning (19 juli 2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven