Mazak met 5-assig instapmodel op Open House • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mazak met 5-assig instapmodel op Open House

Mazak CV5-500 (foto: Mazak).

Mazak toont tijdens het Open House in het Belgische Leuven onder meer de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze machineprimeur van de EMO 2019 is van 26 tot en met 28 november in Leuven onder spaan te zien. De nieuwe CV5-500 is een voor de Europese markt ontwikkeld model. Het is het nieuwe instapmodel van Mazak voor verspaners die de stap naar 5-assig simultaan verspanen willen maken.

“De Mazak CV5-500 is tot stand gekomen na brainstormsessies met alle verkopers in Europa”, zegt Hugo Verlaak, sales manager Benelux. “Hierdoor hebben we een 5-assige machine die aansluit op wat verspaners hier verwachten.”

Het bedrijf bouwt de 5-asser in de fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Door slim gebruik te maken van bestaande hoogwaardige componenten uit andere machines én door met optiepakketten te werken, slaagt Mazak erin om de machine tegen een scherpe prijs in de markt te zetten. Dit zonder concessies op kwaliteit en stabiliteit te doen, aldus het bedrijf.

“Dit is de ideale machine voor niet alleen start-ups”, meent Verlaak. “Ook voor toeleveranciers en job shops die 5-assig willen frezen met een stabiele machine.”

Zeer stijve portaalconstructie

“De veelzijdige 5-assige machine is uniek in zijn klasse door de zeer stijve portaalconstructie, met daaronder een Sankyo trunnion type tafel.” Mazak past bij de tafel rolgeleidingen toe. De B-as van deze tafel heeft een extra steunlager voor meer stabiliteit. Deze B-as heeft een bereik van 220 graden en de C-as van 360 graden.

De tafel beweegt in de Y-richting onder de brug door. Dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en een extreem compacte machine, die slechts 2300 bij 2790 mm meet. “Dat maakt deze machine ideaal voor toeleveranciers waar vloeroppervlak meestal schaars is”, zegt Verlaak.

Dankzij de constructie van de spanentransporteur kan de machine ook dicht tegen een wand aan worden geplaatst. De transporteur kan namelijk aan de voorkant onder de machine vandaan worden gehaald. Daardoor worden belangrijke componenten voor onderhoud goed toegankelijk.

Dynamische machine

De CV5-500 is voorzien van een nieuw ontworpen constructie voor de freesspindel, zodat zelfs in de uiterste stand van de Z-as de stijfheid hoog blijft. De standaard spindel voor de 5-asser maakt maximaal 12.000 omwentelingen per minuut en levert een piekvermogen van 18,5 kW en een maximaal koppel van 119,4 Nm.

Optioneel levert Mazak een 18.000 toerenspindel. Deze spindel wordt gecombineerd met gekoelde kogelomloopspindels in de X-, Y- en Z-as voor extra thermische stabiliteit. De ijlgang in de X-, Y-, en Z-as bedraagt 36 m/min, wat garant staat voor snelle bewegingen en kortere cyclustijden. De CNC-machine kan werkstukken tot Ø 500 mm x 320 mm hoog 5-assig simultaan frezen.

Het maximale gewicht dat de tafel kan dragen, is 200 kg. De nauwkeurigheid wordt verder verbeterd doordat Mazak het Thermal Shield systeem toegepast. Dit zorgt voor automatische compensatie als de temperatuur in de machine verandert. Ook is de Mazak CV5-500 goed toegankelijkheid voor de operator.

Klaar voor automatisering

De nieuwe 5-asser kan relatief eenvoudig geautomatiseerd worden. Hiervoor is een schuifdeur aan de zijkant leverbaar. Verlaak vindt dit zeker voor de Beneluxmarkt belangrijk. “De machine is zo ontworpen dat opties voor de automatisering naderhand nog ingebouwd kunnen worden.” Dat betekent dat bedrijven de investering kunnen spreiden; een passend automatiseringsconcept kan eventueel in een later stadium geplaatst worden.

Voor automatisering levert Mazak robot interfaces evenals hydrauliek en pneumatiek door de tafel voor opspangereedschappen. Mazak levert op de CV5-500 standaard een gereedschapmagazijn met 30 plaatsen (en optioneel 48).

Met SmoothX besturing

De dubbele arm van de ATC-unit wisselt de gereedschappen in 1,3 seconden. De gereedschappen kunnen via een speciale laaddeur aan de zijkant tijdens het bewerken gewisseld worden. De machine wordt geleverd met de SmoothX besturing, de speciale 5-assige versie van de Smooth Technology.

Open House

De Mazak CV5-500 is onder spaan te zien tijdens het Open House van Mazak Benelux in Leuven, van dinsdag 26 tot en met donderdag 28 november 2019 (van 14 tot 21 uur).
Interesse om langs te komen?
Meld u vooraf aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven