Matec draait én freest met Y-as van 1400 mm • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Matec draait én freest met Y-as van 1400 mm

Matec heeft tijdens de AMB 2010 in Stuttgart (D) een indrukwekkende machine getoond: de 50 HVU. Dit is een machine met een Y-as van maar liefst 1400 mm, een Z-bereik van 1800 mm en een X-as van 4 m. De machine op de beurs was voorzien van een geïntegreerde rondtafel met een diameter van 1900 mm.

Op de rondtafel kan de machine van Matec een werkstuk-massa opnemen van 5000 kg voor draaiwerkzaamheden en 8000 kg voor freeswerkzaamheden.  De Matec-50 HVU is een vastbedmachine met een kolom die achter het machinebed over de lengte van beweegt. Ondanks dat de kolom van Matec een vaste uitlading heeft, is het Y-bereik van bijna anderhalve meter voor de halfportaal-bouwwijze tóch een indrukwekkende afmeting. In ons land wordt Matec vertegenwoordigd door Limas uit Neer.

 

Matec 50 hvu

De Matec-50 HVU is voorzien van een universele freeskop met twee assen. Dus eigenlijk is er sprake van een zesassige machine. De rondtafel van 1900 mm kan roteren met een toerental van 180 toeren per minuut. (foto’s: Reinold Tomberg. Voor meer foto’s van ons bezoek aan de AMB 2010 zie ons digitale fotoalbum)

 

De video toont een wat kleinere machine van Matec, een 30 HVK,  in actie bij het draaien en frezen van een tandwiel:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven