Markt voor titanium verbreedt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Markt voor titanium verbreedt

Het bewerken van een titanium werkstuk (foto: Tim Wentink)

De vraag naar titanium in industriële toepassingen zal naar verwachting jaarlijks met 1,7 procent groeien. Dat meldt onderzoeksbureau Roskill. Er komen steeds meer toepassingen in andere sectoren dan de traditionele lucht- en ruimtevaart, zoals onder meer medische toepassingen. Additive manufacturing zal de vraag naar titanium verder opvoeren.

In 2016 werd ruim 45% van de 150kt titaniumproductie gebruikt in toepassingen voor de lucht- en ruimtevaart. In de periode tot 2026 wordt verwacht dat de vraag naar titanium in deze sector jaarlijks zal stijgen met 5%. De conjunctuur van de wereldwijde lucht- en ruimtevaartindustrie zal echter ook zorgen voor een fluctuerende vraag naar titanium.
Vliegtuigen en motoren voor passagiers- en vrachtverkeer vertegenwoordigen bijna 75% van het gebruik van titanium in deze sector. Een sterke stijging van de burgerluchtvaartcijfers sinds 2011 heeft het aandeel van het gebruik van titanium  voor ruimtevaart en militaire doeleinden verminderd, maar ook in deze subsectoren blijft de vraag naar titanium groot.
Boeing’s 787 bestaat uit 15% titanium in vlieggewicht, bij een Airbus A320 / 350 is dit 12-14%, tegenover 4-8% bij de meeste oudere modellen. Het toenemende aantal passagiers in landen als Azië en het Midden-Oosten en upgrades van de Amerikaanse vloot zorgen op korte termijn voor een toenemende vraag naar titanium.

Industriële toepassingen

De vraag naar titanium in industriële toepassingen, wat in volle breedte een iets groter volume heeft dan het gebruik in de luchtvaartsector in 2016, zal naar verwachting groeien met 1,7% per jaar, met consumenten-, medische en andere toepassingen tegen een vergelijkbare groei. Industrieel gebruik van titanium daalde vanaf 2012 sterk door een dalende vraag vanuit de proces- en nucleaire industrie. De markt groeit momenteel opnieuw, maar of deze stijging doorzet, is afhankelijk van de mate van industriële economische groei aangezien kernenergie het buiten China moet afleggen ten opzichte van hernieuwbare energiebronnen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat er een gelijkaardige sterke groei zal komen, vergelijkbaar met de groei die midden 2000 tot 2010 plaatshad.

VS grootste producent

De productie van titanium voor de verspanende industrie zal naar verwachting een stabiele vraag behouden. Die productie is traditioneel lager dan die voor gegoten titanium vanwege de verliezen tijdens fabricage, maar de verhouding is mettertijd gedaald wegens efficiencyverbeteringen. Twaalf landen produceren gegoten titaniumproducten. De VS is de grootste producent, op de voet gevolgd door China. In 2016 is de productie van titanium als gesmolten product klein in verhouding tot lichte metalen aluminium en magnesium.

Gebruik sponge daalt

Producenten van titanium platen en staven worden gevoed door titanium ‘sponge’ (het ruwe materiaal) en titaniumdeeltjes. In de afgelopen decennia heeft een groot aantal factoren de input beïnvloed. Rond 2000 nam het wereldwijde gebruik van titanium deeltjes als grondstof drastisch af. Dit kwam omdat de Chinese productie, die relatief veel sponge gebruikte, toenam. De capaciteit voor titanium spongeproductie lag in 2013 op ongeveer 335kt per jaar op zijn hoogste punt, door belangrijke investeringen in capaciteit in China en een toenemende titanium-vraag in industriële toepassingen. Na 2013 veranderde de verhouding wereldwijd weer ten gunste van titanium deeltjes.

Additive manufacturing

Additive manufacturing is een relatief nieuwe technologie, maar de verwachting is dat deze snel zal groeien waardoor ook het kleine aandeel van titanium dat bij deze technologie wordt gebruikt, zal toenemen. De technologie maakt gebruik van een gesneden solide model in meerdere lagen, waarbij de data in een computer worden opgeslagen om vervolgens op basis van deze gegevens nieuwe producten laag per laag op te bouwen. Er zijn vijf hoofdprocessen, titaniumpoeder kan in alle vijf die productiemethoden worden gebruikt, maar het concurreert met titaniumdraad. Machinefabrikanten kiezen vaak één materiaal als basisgrondstof.
De wereldwijde productiecapaciteit van titaniumpoeder was in 2016 ongeveer 4kt per jaar. De hoofdproducenten van titaniumpoeder zijn gevestigd in Canada, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De titaniumpoedermarkt kan worden gesplitst in poeder geproduceerd als een primair product, en lagere gradaties. De markt voor hoogwaardig titaniumpoeder wordt geschat op 0,5-1,0kt, maar slechts een klein deel wordt momenteel gebruikt in additive manufacturing. Sommige bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om goedkoop titaniumpoeder te gebruiken voor productie als volwaardige variant van traditionele gesmolten producten. Echter, hun focus verschuift geleidelijk aan naar het gebruik van deze technologie voor  hoge volumes met het gebruik van goedkoop titaniumpoeder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven