Mapal print precisiegereedschap met Concept Laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mapal print precisiegereedschap met Concept Laser

Mapal zet AM in voor de productie van de QTD-boorserie. Hiervoor gebruikt Mapal de M1 cusing van Concept Laser (foto: Mapal)

Bij de nieuwe boren met verwisselbare kop uit de QTD-serie heeft Mapal voor het eerst gebruik gemaakt van additive manufacturing (AM). Volgens Dr. Dirl Sellmer, hoofd van de afdeling R&D bij Mapal, geeft deze nieuwe productiemethode goede resultaten en veel vrijheid qua vormgeving.

Voor de productie van de QTD-serie maakt Mapal gebruik van de M1 LaserCusing van Concept Laser. Door gebruik te maken van AM als productietechnologie, kan Mapal het gereedschapdesign volledig herontwikkelen. De QTD-boor was voorheen alleen verkrijgbaar in diameters van 13 mm en groter. De reden hiervoor was onder andere de inwendige koelkanalen die de kern van de boor zwakker en onstabiel maken. De nieuwe vormgeving met een spiraalvormige koelkanalen laat het echter wel toe om boren met een kleinere diameter te produceren.

Spiraalvormig

De QTD-serie is niet volledig met AM geproduceerd. De schacht is geproduceerd middels conventionele methodes. Alleen de boor die over complexe geometrieën beschikt wordt met AM gecreëerd. Volgens Mapal is dit een economische methode. “Hybride strategieën zijn een ideale methode. Simpele componenten worden verspaand en complexe delen worden met 3D-printen gemaakt. Bovendien geeft AM meer ontwerpvrijheden.” De QTD-serie heeft een koelconcept met spiraalvormige koelkanalen die de koeling aanzienlijk verbeteren. Vergeleken met de vorige koelmiddeltoevoer die recht door de kern liep, verhoogt volgens Mapal de koelvloeistofstroom met 100%. Ook de kernstabiliteit is verbeterd en de nieuwe vorm van de spuitmond die gewijzigd is van cirkelvormig naar driehoekig, optimaliseert het geometrische traagheidsmoment en de stroomsnelheid. Uit tests blijkt dat de hoeveelheid vloeistof 30% meer is als voorheen bij een druk tussen de 1,6 bar en 3 bar.

Het 3D-geprinte boorlichaam van de QTD-serie is voorzien van een spiraalvormig koelkanaal en een driehoekvormige spuitmond
Het 3D-geprinte boorlichaam van de QTD-serie is voorzien van een spiraalvormig koelkanaal en een driehoekvormige spuitmond

Twee printers

Mapal maakt gebruik van twee M1 Cusing systemen van Concept Laser met een bouwvolume van 250 mm x 250 mm x 250 mm. In de dit bouwvolume kunnen tot maximaal 121 QTD-boren per keer en per machine opgegroeid worden. De 400 W lasers kunnen tussen de 6 cm³/h en 18 cm³/h opgroeien. Om vervuiling te voorkomen, worden de boren in een stikstof atmosfeer geproduceerd. De QTD-serie is het eerst programma dat Mapal met behulp van AM op de markt brengt, maar zeker niet de laatste. “AM geeft ons nieuwe mogelijkheden en dat resulteert in nieuwe geometrieën met betere eigenschappen.”

Mapal gebruikt twee M1 cusing 3D-printers van Concept Laser in  voor de productie van de QTD-series
Mapal gebruikt twee M1 cusing 3D-printers van Concept Laser in voor de productie van de QTD-series

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven