Nieuws

‘Manage complexiteit in de keten’

Een hoge procesvariatie in de productie komt vaak door een grote productmix (foto: unsplash)

Productieketens zijn de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Controle van deze complexe ketens is noodzakelijk, omdat het anders leidt tot hoge vervolgkosten, bijvoorbeeld als de kwaliteit van het product afneemt. De nieuw opgerichte focusgroep Plant Complexity wil een effectief complexiteitsmanagement opstellen.

Onderzoeken geven aan dat de productmix bij meer dan de helft van de maakbedrijven de afgelopen jaren voortdurend is toegenomen. Bij één op de zes bedrijven is die variëteit aan producten zelfs met meer dan 20% toegenomen. Dit komt vooral door kortere product life cycles, specifiekere klanteneisen en politieke omstandigheden die voortdurend wisselden.

Maar dit zorgt wel voor toenemende complexiteit in de productieketens inclusief toelevering. Wanneer die complexiteit niet goed wordt gecontroleerd, is het lastig de keten goed te beheren. Dat brengt risico’s met zich mee op hoge vervolgkosten. Denk aan afwijkingen aan leverprestaties, een productkwaliteit die afneemt, maar ook een toenemende procesvariatie tijdens de productie.

‘Tot 15% te besparen’

Met het oog op onvoorziene gebeurtenissen, zoals de huidige wereldwijde coronacrisis en opkomende handelsconflicten, is een succesvol complexiteitsmanagement dan ook belangrijker dan ooit. Als de complexe ketens goed worden gecontroleerd, kan dit leiden tot 15% besparingen op het bedrijfsresultaat.

Het Duitse Werkzeugmaschinenlabor WZL van de RWTH Aachen start in samenwerking met de Complexity Management Academy en de Universiteit van St. Gallen de focusgroep Plant Complexity.

In deze groep kunnen deelnemende bedrijven uit verschillende branches in contact komen met collega’s, deskundigen uit de industrie en onderzoekers.

De focus ligt op het uitwisselen van informatie over complexiteit, best practices en het gezamenlijk ontwikkelen van oplossingen voor verbetering.

Deelnemen?

Geïnteresseerde bedrijven kunnen deel uitmaken van de focusgroep, actief deelnemen aan het vormgeven van de belangrijkste onderwerpen en zo de basis leggen voor het aanpassen van het eigen bedrijf in een steeds sneller veranderende omgeving.

Hoe kan de complexiteit in de planning, de supply chain, de productie en de distributie bijvoorbeeld effectief worden beheerd? Wat zijn complexiteitsfactoren in de verschillende fabrieken, bedrijven en industrieën? Welke instrumenten, methoden en concepten zijn geschikt voor het omgaan met complexiteit op verschillende gebieden? En hoe kunnen digitale technologieën ondersteunen bij het beheer van complexiteit?

Met de kring van experts in de focusgroep kunnen individuele vragen worden besproken en ook nieuwe benaderingen voor mogelijke oplossingen voor het bedrijf worden gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven