Mallen voor coronatests • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mallen voor coronatests

Van de Coevering productiematrijzen.

Kort na het uitbreken van de coronapandemie werd Cees van de Coevering, directeur van Van de Coevering Matrijzen uit Budel door het Limburgse bedrijf Bioplastics gevraagd samen matrijzen te ontwikkelen om de productie van Covid-19 reactievaatjes te vergroten. Dit vanwege de wereldwijde te verwachten vraag naar testmateriaal. Door de mallen van Van de Coevering Matrijzen kunnen er wereldwijd miljoenen coronatests worden uitgevoerd. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

“Wat het extra uitdagend maakte was de enorme tijdsdruk”, zegt Van de Coevering. “Normaal doen we drie tot vier maanden over zulke matrijzen. Nu kregen we de eerste matrijs in vier weken tijd klaar, vanaf de tekentafel tot aan het eindproduct.”

Talloze kunststof producten uit het dagelijkse leven worden met behulp van spuitgietmatrijzen gemaakt. Dat geldt ook voor de buisjes, cartridges en andere plastic materialen waarmee in laboratoria coronatests worden uitgevoerd. Als spuitgietmatrijzen-maker Van de Coevering moet uitleggen wat hij doet voor de kost, dan begint hij meestal met deze vraag: ,,Hoe denk je dat de plastic dopjes op flessen, tandenborstels of de knopjes van een auto worden gemaakt?”

Bij Van de Coevering Matrijzen in Budel, dat 24 medewerkers telt, produceren ze de mallen voor de spuitgietmachines waarmee deze hoogwaardige hulpmiddelen worden gemaakt. En dat is een complexe klus. Van de Coevering: ,,Het gaat om meer dan een paar blokjes staal waar kunststof tussen wordt gespoten. Een matrijs bestaat soms uit wel duizend onderdelen. Alles werkt volledig automatisch. Behalve beweging zit er onder meer koeling, elektronica en hydrauliek in een matrijs.” Het bedrijf maakt gebruik van machines van GF Machining Solutions.

Tot op de duizendste millimeter

Net als in de testlaboratoria wordt bij het bedrijf met microscopische precisie gewerkt. “Het maken van een reactievaatje voor een laboratoriumtest lijkt misschien simpel, maar voor ingewikkelde medische toepassingen moet alles tot op de duizendste millimeter kloppen”, aldus Van de Coevering. De afgelopen maanden zijn er nog eens vele matrijzen aan Bioplastics geleverd voor de productie van miljoenen hulpmiddelen voor corona-testmachines. Beide bedrijven draaien overuren om aan de enorme vraag uit het buitenland te kunnen voldoen.

Steentje bijdragen

Bioplastics-directeur Tom Hendrikx sprak onlangs in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur zijn verbazing uit over het uitblijven van grote bestellingen vanuit Nederland bij zijn bedrijf. Ook Van de Coevering vindt dat jammer. ,,Het leeft binnen ons bedrijf enorm dat we een steentje bij kunnen dragen aan de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Het had ons nog trotser gemaakt als we dat ook in Nederland zouden kunnen doen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven