Makino verspaant Al en Ti voor aerospace • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Makino verspaant Al en Ti voor aerospace

Tijdens de Technology Week begin juli in het technologiecentrum van Makino in Kirchheim (D) werden op vijfassige, horizontale machines aerospace-werkstukken verspaand. De nieuwe a61nx-5E maakte veel indruk bij het verspanen van een ‘landing edge rib’ van de legering A7075-T651.

De ‘landing edge rib’ is een werkstuk met de afmeting 490 mm x 490 mm x 35 mm. Tijdens het voorfrezen met een driesnijder-vingerfrees met een diameter van 25 mm bereikt Makino een verspaningscapaciteit van 4900 cc/min.Het nafrezen geschiedt ook met een 25 mm frees (een viersnijder). Het resultaat is dat dit relatieve grote deel bewerkt kan worden met een totale cyclustijd van 5,7 min en een gemiddelde verspaningscapaciteit van 822 cc/min. Het toerental van de a61nx-5E kan gaan tot 24.000 toeren en het vermogen tot 80 kW (S3).

 

De aluminium ‘landing edge rib’ die Makino op het horizontale bewerkingscentrum a61nx-5E bewerkt met een verspaningscapaciteit van 4900 cm3/min bij het voorfrezen

De aluminium ‘landing edge rib’ die Makino op het horizontale bewerkingscentrum a61nx-5E bewerkt met een verspaningscapaciteit van 4900 cc/min bij het voorfrezen (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s zie digitale foto-album)

 

MRR tien liter per minuut

Naast de a61nx-5E stond in Kirchheim een MAG1 bewerkingscentrum. Op deze machine bereikt Makino bij het voorfrezen van een 1100 mm lange ‘wing rib’ een verspaningscapaciteit van 9116 cc/min bij het verspanen van het materiaal A7075-T651. Oftewel een MRR van bijna tien liter per minuut. Dat is dus een berg spanen van pakweg 70 liter per minuut of meer. Dan moet de spaanafvoer wél in orde zijn.

 

Bij het frezen van deze lange ‘wing rib’ met 120 kW op de spil wordt op een Makino MAG1 bij het voorfrezen een verspaningscapaciteit bereikt van 9116 cm3/min

Bij het frezen van deze lange ‘wing rib’ met 120 kW op de spil wordt op een Makino MAG1 bij het voorfrezen een verspaningscapaciteit bereikt van 9116 cc/min

 

In het volgende nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over het verspanen van Al en Ti met machines van Makino. In ons land brengt Produtec deze machines op de markt.

 

Palletwisselen

Op zich is de a61 geen nieuw machinetype voor Makino; het nieuwe van de  a61nx-5E is dat nu een NC-gestuurde vijfde as beschikbaar is en dat de machine voorzien is van een automatische palletwisselaar. Opvallend is het deelvlak onder 45 graden van deze wisselaar. Dit maakt het mogelijk om het bewerkingscentrum in een horizontale positie te beladen en, na het wisselen, in een verticale positie te verspanen. Zie ook onze film op YouTube.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven