Makino freest fijne textuur in matrijs • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Makino freest fijne textuur in matrijs

De software STL CAM die Makino vorige week tijdens de EuroMold 2012 gepresenteerd heeft, kan uitgaande van een puntenwolk (van een gescand oppervlak) een CAM-programma genereren voor het aanbrengen van structuren en texturen in spuitgietmatrijzen.

Makino ziet het aanbrengen van een matrijsstructuur of -structuur door middel van frezen als een goed alternatief voor productietechnieken die werken met ets-, laser- of zinkvonktechnieken. Met name tegen het lasertexturen zet Makino zich af. ”No good”, was de verklaring in Frankfurt, ”het brengt teveel warmte in een fijne structuur, die juist door die fijnheid erg gevoelig is voor warmte-inbreng”. In ons land wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec.

 

Makino EuroMold STL CAM

Voorbeeld van een spuitgietmatrijs-insert van 40 HRc waarin met behulp van 0,3 mm en 0,5 mm freesjes een textuur is aangebracht. Voor het verkrijgen van de freesbanen wordt een oppervlak gescand en vervolgens wordt de puntenwolk met Makino STL CAM vertaald in een CNC-programma. Na het frezen is de insert volgens Makino ‘ready to use’ (foto’s: Reinold Tomberg)

 

gefreesde structuur Makino STL CAM

De fijnheid van de structuur is regelbaar met de diameter van het freesje, daarbij uiteraard de kanttekening dat hoe kleiner het freesje, hoe langer de freestijd is. Om die reden zijn een aantal structuren in de insert hierboven gefreesd met een frees met een diameter van 0,5 mm en is niet al het freeswerk uitgevoerd met 0,3 mm (voor meer foto’s van de EuroMold 2012 zie ons digitale foto-album) 

 

Makino product STL CAM

Met een matrijs met een textuur, kan een dergelijk product gespuitgiet worden, bijvoorbeeld een toplaag voor een autodeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven